TÉMA

Karel Hvížďala

„Každý jeho román znamenal zásah do světové literatury.“ České osobnosti reagují na úmrtí Kundery

Česká literární i politická scéna reaguje na smrt spisovatele Milana Kundery. Ředitel Moravské zemské knihovny v Brně Tomáš Kubíček, jehož s Kunderou pojilo přátelství, ČT sdělil, že světová literatura ztrácí muže, který vždy kladl důraz na individuum a jeho svobodu. Premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že Kundera oslovil generace čtenářů a dosáhl světové proslulosti, podle prezidenta Petra Pavla byl Kundera spisovatelem světového formátu, jehož osud symbolizuje historii Česka ve dvacátém století. Sněmovna uctila spisovatelovu památku minutou ticha.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 17:23|

Vlastnění médií politiky je nešvar totalitních zemí, řekl Michálek. Podle Vondráčka novela neprošla řádným procesem

Média by měla kontrolovat politiky, a ne naopak, řekl v Událostech, komentářích předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek v souvislosti se schválenou novelou o střetu zájmů, která zahrnuje zákaz vlastnictví médií politiky. Předseda ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) zmínil, že nejde o zákon jako takový, ale to, jakým způsobem byl projednán, a že ve sněmovně podle něj neproběhla řádná debata.
17. 6. 2023|

Společnost je vyhrocená, u jiných voleb to ale bylo podobné, zaznělo v debatě novinářů a politologů

Politolog Lukáš Valeš si myslí, že se s prezidentskou volbou společnost velmi vyhrotila, kdy si vyhrožují oba tábory. Podle něj jsme to v takové míře za 33 let nezažili. Novinář Robert Čásenský naopak uvádí, že takhle rozhádanou společnost jsme měli i při volbě před pěti či deseti lety. Mrzelo ho, že všechny televizní debaty měly dost podobné aranžmá. I politoložka Anna Shavit si myslí, že se rozbroje už v moment volby uklidní – nechce také přeceňovat některá vyjádření či momenty kampaně. Novinář Karel Hvížďala připomíná, že moderátoři debat musí vyvracet mnoho lží. O finálních momentech prezidentské kampaně se debatovalo v Událostech, komentářích.
26. 1. 2023|

Česko si v žebříčku svobody médií významně polepšilo, poskočilo vzhůru o dvacet příček

Česko si v žebříčku svobody médií výrazně polepšilo, mezi 180 zeměmi je na dvacáté příčce, loni bylo čtyřicáté. Vyplývá to z aktuálně zveřejněné výroční zprávy organizace Reportéři bez hranic (RSF). Podle ní mají média největší svobodu ve skandinávských zemích: Norsku, Dánsku a Švédsku. Na chvostu hodnocení jsou naopak autoritářskými režimy Číny, Myanmaru, Turkmenistánu, Íránu, Eritreje a Severní Koreje.
3. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 00:32|

Někam jsem to ukryl, pamatoval si Havel pouze o reportáži z vězení. Vyšla až nyní

Knižně vychází reportáž Václava Havla o jeho prvním uvěznění po vydání Charty 77. Ztracený rukopis, doplněný o další eseje, vydává Knihovna Václava Havla v publikaci Někam jsem to ukryl. Někdejší disident v textech popisuje vyšetřování, ale i pozdější pocit viny po slibu, že utlumí své politické aktivity výměnou za propuštění.
15. 11. 2021|

V Brně uvedou Kunderovu první divadelní hru. Za svolení se u autora přimlouvala i jeho žena

Národní divadlo Brno zveřejnilo své plány na novou sezonu. Hned čtyři hry nabídne v české premiéře, největší událostí činoherní sezony ale zřejmě bude uvedení hry staré skoro šedesát let. Divadlu se podařilo přesvědčit Milana Kunderu, aby dal svolení k nastudování dramatu Majitelé klíčů. To se na českých jevištích objevilo naposledy v roce 1966.
5. 3. 2020|

Exilové časopisy se pašovaly v krabicích od pracího prášku. Hrozilo vězení, vzpomíná Gruntorád

Během čtyřiceti let vlády komunistů vycházela v zahraničí řada česky psaných časopisů. Do Československa se ale musely dovážet ilegálně. Některé články přitom cestovaly přes střežené hranice hned dvakrát – zahraniční časopisy totiž vydávaly i příspěvky autorů, kteří do exilu neodešli. Jak složitá byla jejich cesta? Exilové časopisy jsou dalším tématem seriálu Mediální revoluce, který vysílá pořad Newsroom ČT24, tentokrát mimořádně v pondělí ve 21:30.
27. 10. 2019|