TÉMA

Hana Tichánková

Ostrava ruší stavební úřady v menších městských obvodech

Ostrava bude mít od 1. července méně stavebních úřadů než teď. Zastupitelé se rozhodli zrušit úřady v malých obvodech, jako je například Stará a Nová Bělá nebo Proskovice. Centralizace úřadů by měla stavební řízení urychlit. Ostravský magistrát se ke kroku rozhodl i kvůli novému stavebnímu zákonu. Celkem bude mít krajské město šest stavebních úřadů – pět ve velkých městských obvodech a jeden na magistrátu.
11. 4. 2024|

Novým ostravským primátorem zvolili zastupitelé Dohnala, Macura skončil

Primátorem Ostravy ve středu dopoledne zastupitelé zvolili Jana Dohnala (ODS) z uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Třetí největší město republiky povede nová koalice, ve které budou uskupení ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít koalice 37 hlasů, koaliční smlouvu subjekty podepsaly ráno.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 13:25|

Primátorem Ostravy bude Jan Dohnal z ODS

Ostravu povede koalice složená z ANO a uskupení SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. Primátorem bude Jan Dohnal (ODS), který byl dosud náměstkem pro dopravu a sport. Dohodli se na tom v úterý zástupci jednotlivých koaličních subjektů. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice převahu 37 hlasů. Je to o čtyři hlasy více, než měla dosavadní koalice tvořená ANO, SPOLU a Piráty, která se rozpadla kvůli štěpení ANO. ODS měla post ostravského primátora naposledy v roce 2002. Koaliční smlouvu zástupci stran podepíšou ve středu.
25. 4. 2023Aktualizováno25. 4. 2023, 21:05|

V Ostravě je údajně dohoda na primátorovi ze SPOLU, ANO to ale popírá

V jednáních o podobě nové koalice v Ostravě je údajně dohoda na primátorovi, který by měl být z uskupení SPOLU, a na početním rozdělení jedenácti míst v radě. Agentuře ČTK to ve středu večer potvrdily dva zdroje obeznámené s průběhem koaličního vyjednávání. Předsedkyně klubu zastupitelů hnutí ANO Hana Tichánková to ale v zaslané SMS popřela.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Koalici v Ostravě by mohli vytvořit ANO, SPOLU, Ostravak, Starostové a Piráti. Shoda na obsazení ale není

V Ostravě se rýsuje nová koalice pro vedení města. Hnutí ANO, uskupení SPOLU, hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti se dohodli na programových prioritách, ale zatím se neshodli na personálním obsazení, především na tom, kdo bude primátor. Po pátečním jednání to řekli předsedkyně klubu ANO Hana Tichánková a lídr SPOLU, náměstek primátora Jan Dohnal (ODS). Další jednání budou mít v pondělí.
14. 4. 2023|

Zastupitelský klub ANO v Ostravě opustil Miroslav Otisk. Jde už o osmého člena hnutí

Klub zastupitelů ANO v Ostravě v pondělí opustil v pořadí už osmý člen, městský zastupitel a místostarosta Poruby Miroslav Otisk. Následně se stal členem klubu Nezařazení, který vznikl okolo primátora Tomáše Macury (dříve ANO). Otisk řekl, že v současné vedení klubu ANO ztratil důvěru. Kvůli štěpení hnutí ANO se v Ostravě před časem rozpadla koalice, kterou kromě ANO tvořilo ještě uskupení SPOLU a Piráti. Ztratila většinu hlasů v pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu. V Ostravě se aktuálně vedou jednání o podobě nové koalice. Hnutí ANO má z původních 21 členů 13.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 20:32|

Ostravské ANO rozhodlo o nominaci na primátorský post. Tomáše Macuru má nahradit Hana Tichánková

Oblastní sněm hnutí ANO v Ostravě nominoval na primátorku města bývalou místostarostku městské části Jih a novou předsedkyni klubu městských zastupitelů ANO Hanu Tichánkovou. Novinářům to řekl ostravský předseda hnutí Richard Vereš. Koalice na ostravské radnici se rozpadla poté, co zastupitelský klub hnutí vyloučil primátora Tomáše Macuru, ANO má nicméně ambici ponechat si funkci primátora.
29. 3. 2023Aktualizováno29. 3. 2023, 22:12|

Koalice v Ostravě se rozpadla, na vyjednávání o podobě nové je připraven Macura i SPOLU

Ostravská koalice tvořená ANO, SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty se podle primátora Tomáše Macury (dříve ANO) rozpadla. Stalo se tak poté, co koalice kvůli štěpení klubu ANO ztratila většinu hlasů v zastupitelstvu. Primátor, který byl minulý týden vyloučen z klubu zastupitelů ANO, je připraven na nová koaliční vyjednávání. SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), druhý nejsilnější klub zastupitelstva Ostravy, předpokládá, že nová koalice bude širší než dosud, pravděpodobně čtyř, či pěti.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:33|

Ostrava by v dubnu mohla mít nového primátora, jenž by vystřídal Macuru

Primátor Ostravy, který nahradí ve funkci Tomáše Macuru (dříve ANO), by měl být znám v dubnu. Macuru, jenž v únoru opustil ANO, v úterý vyloučil ze svých řad klub zastupitelů tohoto hnutí. Stejně tak městští zastupitelé za ANO rozhodli o jeho náměstkyni Zuzaně Bajgarové (dříve ANO). Novinářům to řekla nová předsedkyně klubu a bývalá místostarostka části Ostrava-Jih Hana Tichánková. Důvodem k vyloučení byl podle Macury i Bajgarové fakt, že v prezidentské volbě podpořili Petra Pavla a nehlasovali pro šéfa ANO Andreje Babiše.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:26|

Málo lidí, hodně práce. Městům se těžko hledají stavební firmy

Města v Moravskoslezském kraji mají potíže najít stavební firmy pro veřejné zakázky. Kvůli komplikované situaci na trhu, kdy poptávka měst převyšuje možnosti firem, musí některé radnice projekty přímo rušit, nebo je alespoň upravovat. Problémem je údajně také náročnost při stavbě takovýchto zakázek, která některé firmy odrazuje.
27. 10. 2019|