TÉMA

Miguel Juan Sebastián Piñera Echenique

Chilané v referendu podpořili vytvoření nové ústavy. Ta současná pamatuje Pinocheta

Obyvatelé Chile se v nedělním referendu jasně vyslovili pro vytvoření nové ústavy, která by měla nahradit tu současnou pocházející z doby diktátora Augusta Pinocheta. Pro změnu bylo více než 78 procent voličů, informovala agentura AFP po sečtení téměř všech hlasů.
26. 10. 2020|

Zapálené obchody a další mrtví. V Chile zuří protesty, policisté přejeli fotbalového fanouška

Už tři oběti si vyžádaly nepokoje v Santiagu de Chile vyvolané úterním incidentem, při němž policejní auto před stadionem přejelo a zabilo fotbalového fanouška. V pátek protestující v reakci na jeho smrt zapálili supermarket, kde se udusil muž, píše agentura AFP. Jihoamerickou zemí zmítají nepokoje od podzimu, do ulic ženou Chilany hlavně ekonomické problémy v čele s nerovností ve společnosti.
31. 1. 2020|

Chilané budou v referendu rozhodovat o změnách ústavy. Parlament ho vyhlásil na duben

Chilané budou moci v dubnu příštího roku rozhodnout prostřednictvím referenda o reformě ústavy, která vznikla už za doby diktatury Augusta Pinocheta. Oznámil to předseda chilského Senátu Jaime Quintana po několikahodinovém parlamentním vyjednávání. Výraznou změnu ústavy slíbil minulý týden prezident Sebastián Piňera v reakci na několikatýdenní protivládní protesty.
15. 11. 2019Aktualizováno15. 11. 2019, 10:17|

Při nepokojích v Chile zemřelo už 15 lidí. Prezident chce jednat se všemi stranami

Během chilských protivládních protestů zemřelo už 15 lidí a další zhruba dvě stovky utrpěly zranění. Demonstrace vypukly v pátek v Santiagu de Chile a postupně se rozšířily i do dalších měst. Výjimečný stav už platí téměř ve všech chilských regionech. Na úterý svolal prezident Piňera schůzku se zástupci všech politických stran.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 18:06|