TÉMA

Zoltán Andruskó

Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Kuciaka, dostal 25 let vězení

Slovenský nejvyšší soud zpřísnil trest vrahovi novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Obžalovanému Miroslavu Marčekovi vyměřil 25 let vězení, tedy o dva roky více než soud první instance, před kterým se Marček k vraždám už dříve přiznal. Přísnější trest žádal prokurátor. Vůči verdiktu nejvyššího soudu se nelze odvolat.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 11:51|

Soud osvobodil Kočnera a Zsuzsovou v případu vraždy Kuciaka. Prokurátor se odvolal

Soud na Slovensku uznal vinným jen jednoho z trojice zbylých obžalovaných v případu předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, při které byla zastřelena i jeho partnerka Martina Kušnírová. Odsouzeným je údajný pomocník vraha Tomáš Szabó. Soud naopak zprostil obžaloby podnikatele Mariana Kočnera, jenž si podle žalobce Kuciakovu vraždu objednal, a také Alenu Zsuzsovou, která byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy. Prokurátor se odvolal, případem se tak bude zabývat slovenský nejvyšší soud.
3. 9. 2020Aktualizováno3. 9. 2020, 17:38|

Kočner hledal bílého koně, na kterého by mohl svést Kuciakovu vraždu, tvrdí odsouzený Andruskó

Podnikatel Marian Kočner, který je obžalovaný z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka, patrně dal podnět k hledání takzvaného bílého koně, jenž by na sebe za čin převzal vinu. U slovenského soudu to řekl již odsouzený zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó, který během vyšetřování s policií spolupracoval a v případu nyní vystupuje jako svědek. Podle něj se v hledání bílého koně angažoval i vlivný podnikatel Norbert Bödör. Kočner i další obžalovaní označili dosavadní výpovědi Andruskóa za lež.
20. 7. 2020|

V kauze Jána Kuciaka se před soudem přiznal vykonavatel vraždy. Kočner vinu odmítá

Miroslav Marček obžalovaný z vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové se v pondělí před soudem přiznal k činu. Ostatní tři obžalovaní vinu odmítli nebo se nevyjádřili. Obhájci mluví o nezákonné či nedůvodné obžalobě. Chladnokrevná vražda dvou mladých lidí vyvolala v zemi mohutné protivládní demonstrace, v jejichž důsledku podal demisi premiér Robert Fico. V případě prokázání viny hrozí obžalovaným v čele s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem doživotí.
13. 1. 2020Aktualizováno13. 1. 2020, 17:47|

Zprostředkovatel Kuciakovy vraždy dostal patnáctiletý trest. Původní dohodu soud odmítl

Slovenský soud schválil dohodu o vině a trestu pro zprostředkovatel vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka. Na jejím základě by si měl Zoltán Andruskó, který spolupracoval s policií, odpykat ve vězení 15 let. Proti původnímu návrhu dohody s trestem vězení na deset let měl soud výhrady, kritizoval, že tato výše není spravedlivá. Andruskó se záhy s prokurátorem dohodl na vyšším trestu. Zbylé čtyři obviněné čeká standardní soudní líčení v lednu.
30. 12. 2019Aktualizováno30. 12. 2019, 14:49|

Proces kvůli vraždě Kuciaka začne v lednu. Všem čtyřem obžalovaným hrozí doživotí

Specializovaný soud přijal obžaloby v kauze vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Žádný ze čtyř obviněných nechce výměnou za doznání uzavřít dohodu o trestu. Všem hrozí doživotní vězení. Obhajoba namítala porušení jejich práv, u soudu však neuspěla. Začátek hlavního líčení je stanoven na 13. ledna příštího roku. Zabití novináře si podle vyšetřovatelů objednal podnikatel Marián Kočner.
19. 12. 2019Aktualizováno19. 12. 2019, 13:21|

Prostředník Kuciakovy vraždy vyvázne s nižším trestem. Dohodl se s prokurátorem

Zoltán Andruskó, který je obviněný ze zprostředkování loňské vraždy novináře Jána Kuciaka, uzavřel s prokurátorem dohodu o vině a trestu. Detaily zatím nejsou známé, jelikož ujednání musí odsouhlasit soud, mluví se však o snížení trestu o více než třetinu. Andruskóovi hrozilo až doživotí.
18. 10. 2019|