TÉMA

Státní tiskárna cenin

Lidé během léta častěji řeší pas na poslední chvíli, vyzvednout se dá ale jen v Praze

V létě přibývá zájemců o výměnu nebo pořízení osobních dokladů. Kvůli cestám do zahraničí roste i počet žádostí o takzvané expresní pasy. Třeba když lidé na poslední chvíli zjistí, že je jejich doklad neplatný. Nový pas vystaví úřady do druhého dne, vyzvednout se ale dá jen v hlavním městě.
3. 8. 2023|

Lidé si na nový pas počkají až dva měsíce, bez termínu se většinou nevyhnou frontám

Vyřídit si nový cestovní pas teď může trvat až dva měsíce, pokud lidé preferují rezervaci přesného termínu a tedy rychlejší odbavení. Řada úřadů se potýká s mimořádným zájmem. Ti, kteří potřebují pas dřív, tak musí přijít bez objednání a počítat s frontami.
19. 4. 2022|

Deset let od Havlovy smrti připomene pamětní list v podobě bankovky

Od smrti prezidenta Václava Havla uplyne v prosinci deset let a Státní tiskárna cenin toto výročí připomíná pamětním listem v podobě bankovky. Za grafickým návrhem stojí akademická malířka Eva Hašková, vyrobeno bude 2800 kusů.
27. 10. 2021|

Úřady začaly vydávat občanské průkazy s biometrickými údaji. Mají ztížit zneužití dokladu

S pondělkem začínají české úřady vydávat nový typ občanských průkazů. Vybavený je zabezpečeným čipem s biometrickými údaji. Změnou, která vychází z evropského nařízení, se ztíží možnost doklady padělat a zneužívat. Na dokladech bude naopak chybět akademický titul.
2. 8. 2021Aktualizováno2. 8. 2021, 13:05|

V kauze pražských jízdenek žádá žalobce čtyři roky pro Rittiga a šest pro Dvořáka

Státní zástupce požaduje v kauze jízdenek papírny Neograph pro bývalého šéfa pražského dopravního podniku (DPP) Martina Dvořáka šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení firem a dvoumilionový peněžitý trest. Pro lobbistu Ivo Rittiga žádá čtyřleté vězení a čtyřmilionový trest. Uvedl to v úterní závěrečné řeči. Dvořák i Rittig vinu popírají. Obžaloba tvrdí, že 17 haléřů z každé jízdenky vyrobené pro DPP putovalo k Rittigovi, a to přes karibskou firmu Cokeville Assets (CA).
24. 11. 2020|

Změny v občanských průkazech. Přibudou do nich biometrické údaje, ubude rodné číslo

Novou podobu dostanou české občanské průkazy. Obsahovat by měly biometrické údaje, chybět naopak bude rodné číslo i titul. Počítá s tím nový zákon, který by měli ministři projednat po vládních prázdninách. V čipu průkazu bude zaznamenaná podoba obličeje a otisky prstů.
3. 8. 2020|

Muchovy bankovky jsou opět k mání. Pamětní pětisetkorunu vydaly malířovy rodné Ivančice

Pamětní pětisetkorunu vytvořenou podle návrhu místního rodáka Alfonse Muchy vydaly Ivančice na Brněnsku ke 160. výročí Muchova narození. Původní umělcovy podklady se ale nedochovaly, proto museli grafici ručně překreslit motiv z dochované bankovky. V oběhu byly Muchovy bankovky jen tři roky kvůli snadné padělatelnosti, vyrobeny byly statisíce podvrhů pětisetkoruny.
24. 7. 2020|

Stát se chystá prodávat podíly ve svých firmách, strategické podniky si ponechá

Vláda by mohla v budoucnu prodat drobné podíly v méně důležitých podnicích. Počítá s tím nová strategie vlastnické politiky státu. Strategických firem se stát zbavovat neplánuje. Chce je ale řídit podle jednotných pravidel.
17. 2. 2020|

Nesmrtelná žena sázející lípu, nechtěný Gottwald. Rok 1989 ukončil jednu éru bankovek a mincí

Před třiceti lety, kdy se „budování socialismu“ měnilo na zrod kapitalismu, měla centrální banka ve svých zásobách jednohaléře i tříkoruny. Začátkem října 1989 se objevila bankovka s portrétem Klementa Gottwalda, což tehdy vyvolalo vlnu nevole. Stokorunu někteří lidé poškozovali, připisovali hanlivé nápisy, vypichovali na kresbě oči nebo je červeně zabarvovali. „Samet“ zkrátka znamenal velké změny i pro bankovky: některé skončily, jiné se ani nestačily objevit na trhu.
30. 12. 2019|

Státní tiskárna cenin chystá stěhování za Prahu. Chce lepší technické možnosti

Místo dosavadních tří závodů jeden. Místo Prahy obec Drahelčice ve středních Čechách. Státní tiskárna se připravuje na stěhování do nového objektu, jehož výstavba by měla být hotova v roce 2025. Náklady se mají pohybovat kolem půl druhé miliardy korun. Státní podnik si od přesunu slibuje snadnější logistiku a zejména nové výrobní možnosti.
17. 10. 2019|