TÉMA

Bookerova cena

Jak by vypadal život v totalitním Irsku, líčí dystopický vítěz britské literární ceny

Letošní britskou Bookerovu cenu za román získal irský spisovatel Paul Lynch. Šestačtyřicetiletý autor zaujal knihou Prophet Song (Píseň proroka), v níž představil dystopickou vizi Irska v sevření totality. Inspiroval se problémy současného světa. Podle poroty ve vítězné próze vylíčil strhující a konfrontující portrét země i jedné obyčejné rodiny na pokraji katastrofy.
27. 11. 2023|

Bookerovu cenu vyhrála „krutě vtipná“ satira z občanské války na Srí Lance

Letošní Bookerovu cenu za román získal srílanský spisovatel Šehan Karunatilaka. Sedmačtyřicetiletý autor ocenění obdržel za svou satirickou knihu The Seven Moons of Maali Almeida (Sedm měsíců Maaliho Almeidy).
18. 10. 2022|

V noci je každá krev černá. Vychází kniha z první světové války pohledem Senegalce

Francouzský spisovatel David Diop se loni stal vůbec prvním autorem afrického původu, který obdržel Mezinárodní Bookerovu cenu. Ocenění získal spolu s překladatelkou Annou Moschovakisovou za román V noci je každá krev černá, ve kterém nabídl pohled na první světovou válku očima vojáka ze Senegalu. Teď kniha vyšla i v češtině.
3. 6. 2022|

Bookerovu cenu za román získal jihoafrický spisovatel Galgut

Letošní Bookerovu cenu za román získal jihoafrický spisovatel a autor divadelních her Damon Galgut. Sedmapadesátiletý autor se svým románem The Promise (Slib) patřil k favoritům prestižní literární soutěže, uvedl deník The Guardian. Spolu s cenou získal také odměnu 50 tisíc liber (1,5 milionu korun), uvedla agentura AP. V češtině mu dosud žádný román nevyšel.
3. 11. 2021|

Bookerovu cenu dostal módní návrhář. Popsal dospívání gaye v chudém Glasgow

Skotský spisovatel Douglas Stuart je letošním laureátem Bookerovy ceny, která se uděluje za prózu původně napsanou v angličtině. Stuart ocenění obdržel za svou románovou prvotinu Shuggie Bain, která pojednává o náročném dospívání v Glasgow v osmdesátých letech.
20. 11. 2020|

Prestižní Bookerovu cenu získaly Atwoodová a Evaristová. Na jen jedné vítězce se porota neshodla

Prestižní literární Bookerovu cenu letos získaly Kanaďanka Margaret Atwoodová a Britka Bernardine Evaristová. Pondělní oznámení dvojice vítězů zdůvodnila podle agentury AP porota tím, že se nemohla shodnout na jediném laureátovi. Pro Atwoodovou je to již druhá Bookerova cena, tu první získala v roce 2000 za román Slepý vrah.
14. 10. 2019|