TÉMA

Dobroslav Trnka

Slovenský soud zastavil stíhání bývalého šéfa prokuratury Trnky

Slovenský soud zastavil stíhání bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnky, který čelil obžalobě ze zneužití pravomocí. Soudce to zdůvodnil promlčením skutku poté, co změnil jeho právní kvalifikaci. Rozhodnutí soudu první instance není pravomocné a žalobce vůči němu ohlásil stížnost.
13. 7. 2022|

Začal soud s bývalým generálním prokurátorem Trnkou, zneužití pravomoci v kauze Gorila odmítá

Bývalý generální prokurátor Slovenska Dobroslav Trnka v úvodu soudního líčení odmítl vinu v případu, ve kterém čelí obžalobě ze zneužití pravomocí. Stíhán je za to, že podle prokuratury zatajil před vyšetřovateli nahrávku odposlechů v korupční aféře nazvané Gorila. Trnkovi, jenž byl šéfem prokuratury v letech 2004 až 2011, v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení. Obhajoba postavila jeho obranu na tom, že zmíněné odposlechy jsou nezákonné.
6. 9. 2021Aktualizováno6. 9. 2021, 12:40|

Bývalý slovenský prokurátor Trnka a jeho syn mají zákaz vstupu do USA

Bývalý slovenský generální prokurátor Dobroslav Trnka a jeho syn od čtvrtka nemají povolený vstup na půdu Spojených států. Oznámil to šéf americké diplomacie Antony Blinken, který proti Trnkovi a jeho synovi použil loňský zákon o ministerstvu zahraničí a zahraničních operacích. Generálního prokurátora Slovenska z let 2004 až 2011 viní z účasti na korupčním jednání. Trnka ve vlasti čelí obvinění ze zneužití pravomocí.
25. 2. 2021Aktualizováno25. 2. 2021, 16:58|

Slovenští policisté prohledávají domy Kočnera a bývalého generálního prokurátora Trnky

Slovenská policie uskutečnila razii v domě bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnky, který byl loni postaven mimo službu kvůli svým kontaktům s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Domovní prohlídky policisté zahájili také v domě a ve firmách Kočnera, který je ve vazbě a který mimo jiné čelí obžalobě z objednávky vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Informovala o tom slovenská média.
30. 1. 2020|

Slovenská policie zadržela bývalého šéfa žalobců

Na Slovensku zadrželi bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku v souvislosti se zneužíváním pravomoci. Oznámila to policie. Trnka, jenž byl už dříve postaven mimo službu, je známý svými kontakty s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem. Ten stojí před soudem kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.
16. 1. 2020Aktualizováno16. 1. 2020, 14:28|
Týden v justici

Majetek soudců napojených na Kočnera neodpovídá jejich příjmům, zjistily prověrky

Majetek některých slovenských soudců neodpovídá jejich příjmům. Zjistila to analýza jejich majetkových přiznání za loňský rok. Pokud soudci nedokážou nesrovnalosti vysvětlit, může soudní rada požádat ministra spravedlnosti o zahájení disciplinárních řízení. Pro pořad Týden v justici to řekl člen slovenské soudní rady Pavol Žilinčík. Rada nechala přednostně analyzovat majetková přiznání těch soudců, kteří prokazatelně byli ve spojení s obviněným podnikatelem Marianem Kočnerem.
4. 11. 2019|

Bývalý slovenský prokurátor Trnka byl postaven mimo službu. Udržoval kontakt s Kočnerem

Více než desetina z celkového počtu zhruba 1400 soudců na Slovensku ve společném prohlášení vyzvala své kolegy, kteří jsou podezřelí z korupce, zneužívání funkce a propojení na „mafiánské prostředí“, aby až do vyšetření svých případů požádali o postavení mimo službu. Mimo službu byl ve čtvrtek postaven i bývalý generální prokurátor Dobroslav Trnka. Ten je známý svými kontakty s kontroverzním podnikatelem Mariánem Kočnerem.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 16:23|

„Z našeho Slovenska udělali mafiánský stát.“ Korupční aféry vyhnaly Slováky do ulic

Slováci vyšli do ulic v reakci na zveřejnění nahrávky z odposlechů ze starší korupční aféry Gorila i kvůli podezřením z uplácení některých činitelů. Shromáždění v Bratislavě svolaly jak opoziční a neparlamentní strany, tak občanská iniciativa Za slušné Slovensko. Iniciativa po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka stála za největšími protivládními demonstracemi od roku 1989.
18. 10. 2019|

Denník N: Nová Kočnerova nahrávka ukazuje korupci poslanců při volbě prokurátora

Denník N na svém webu zveřejnil část nahrávky a přepis rozhovoru bývalého slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnky s podnikatelem Marianem Kočnerem obviněným v několika kauzách včetně vraždy novináře Jána Kuciaka. Nahrávka poukazuje na korupci poslanců při volbě šéfa prokuratury. Naznačuje také, že Trnka se pokusil vydírat šéfa finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka, za což mu Kočner nadává.
14. 10. 2019|