TÉMA

Dario Franceschini

V Pompejích našli skvěle zachovalé ostatky. Patřily muži, který se stal z otroka boháčem

Na pohřebišti starověkého italského města Pompeje se našly částečně mumifikované ostatky, které jsou podle vedení tamního archeologického parku jedny z nejzachovalejších v lokalitě. Informovala o tom agentura ANSA. Podle ní může objev přinést nové poznatky o kultuře i pohřebních rituálech ve městě, které v roce 79 zničil výbuch sopky Vesuv.
17. 8. 2021|

Italská vláda vytlačila velké výletní lodě dál od centra Benátek

Italská vláda schválila nový výnos, kterým chce zakázat velkým výletním lodím plout v Benátkách jen pár stovek metrů od hlavní památky – náměstí Svatého Marka. Zákaz začne platit od 1. srpna.
13. 7. 2021|

Turisté spatří Koloseum z pohledu gladiátorů. Arénu čeká rekonstrukce

Římské Koloseum čeká proměna, plochu arény má totiž do dvou let pokrýt výsuvná dřevěná podlaha. Cílem rekonstrukce je přiblížit antickou památku co nejvíce původnímu vzhledu. Italská vláda už vybrala firmu, která projekt v přepočtu skoro za 480 milionů korun uskuteční. Aréna neměla kompletní podlahu 130 let.
4. 5. 2021|

Krvavý gladiátorský zápas starý dva tisíce let. V Pompejích našli zatím neznámou fresku

Výjimečnou fresku zobrazující dva gladiátory v závěru souboje odhalili archeologové při vykopávkách v Pompejích. Nástěnná malba je 1,12 metru široká a 1,5 metru vysoká, informovalo italské ministerstvo kultury. Ministr Dario Franceschini objev fresky označil za bezprecedentní.
11. 10. 2019|