TÉMA

Andrej Lugovoj

Zemřel bývalý ruský agent, kterého Londýn obvinil z otravy Litviněnka

Podle tiskové agentury TASS zemřel v Moskvě na následky onemocnění koronavirem Dmitrij Kovtun. Jedná se o jednoho ze dvou bývalých ruských agentů obviněných Velkou Británií z otravy kritika Kremlu Alexandra Litviněnka v roce 2006.
4. 6. 2022|

Evropský soud viní Rusko ze zabití Litviněnka. Britové stíhají třetího Rusa v případu Skripal

Rusko je odpovědné za smrt svého zběhlého agenta Alexandra Litviněnka v jeho londýnském exilu v roce 2006. Uvedl to ve verdiktu Evropský soud pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku. Bývalý agent ruské tajné služby FSB a kritik prezidenta Vladimira Putina byl otráven vzácným radioaktivním izotopem polonia 210. Moskva považuje závěry soudu za neopodstatněné. Britové mezitím začali stíhat třetího Rusa, kterého podezírají z pokusu o zabití dalšího zběhlého agenta Sergeje Skripala. Moskva obvinění odmítla.
21. 9. 2021Aktualizováno21. 9. 2021, 20:42|

Politkovská, Skripal, Litviněnko. Životy kritiků Kremlu končily otravou i vraždou

Možná otrava ruského opozičního předáka Alexeje Navalného není první podobnou kauzou. Podezřelé události obklopují smrt či onemocnění řady dalších politiků, novinářů či špionů kritických vůči politice Kremlu.
21. 8. 2020|

Podvratné akce Ruska v Evropě má na svědomí elitní jednotka rozvědky GRU, píší The New York Times

Západní bezpečnostní experti dospěli k názoru, že ruské podvratné operace v Evropě jsou dílem elitní jednotky speciálně vycvičené k převratům, sabotážím a vraždám. Napsal to list The New York Times (NYT) s odvoláním na tvrzení špionážních pracovníků ze čtyř západních zemí. Útvar, který funguje nejméně deset let, má kódové označení „jednotka 29155“ a jeho operace jsou nepředvídatelné, uvedl list.
9. 10. 2019|