TÉMA

Ilja Čurda

Soud vrátil na začátek kauzu IZIP. Obžalovaní byli podmíněně propuštěni

Městský soud v Praze znovu projedná kauzu, ve které jsou obžalovanými bývalý ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek a společník firmy FINIM Ilja Čurda. Nejvyšší soud vyhověl dovoláním obou a vrací případ na úplný začátek. ČT informaci potvrdila mluvčí pražského městského soudu Štěpánka Tykalová. Kauza se týká spolupráce IZIP se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Soudy původně potrestaly oba muže za podvod. Z vězení, kde měli strávit šest let, byli podmíněně propuštěni.
před 14 mminutami|

Nejvyšší soud musí znovu rozhodnout o dovoláních v kauze IZIP, nařídil Ústavní soud

Ústavní soud nařídil Nejvyššímu soudu, aby se znovu zabýval dovoláními bývalého ředitele společnosti IZIP Jiřího Paška a společníka firmy FINIM Ilji Čurdy. Oba si odpykávají šestileté tresty vězení za podvod. Nejvyšší soud v roce 2021 procesně chyboval, když Paškovi s Čurdou neumožnil reagovat na vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství k jejich dovolání. Rozsudek i po úterním zásahu ÚS zůstává pravomocný.
21. 11. 2023|

Soud odmítl dvě dovolání v kauze IZIP, za podvod si mají muži odsedět šest let

Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého ředitele společnosti IZIP Jiřího Paška a jednatele firmy FINIM Ilji Čurdy. Oba si vyslechli šestileté tresty vězení za podvod. Soud rozhodoval bez veřejného jednání. Výsledek řízení potvrdil Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance. Plné odůvodnění zatím Nejvyšší soud nezveřejnil.
12. 7. 2021|

V kauze IZIP si Pašek a Čurda odpykají šestileté vězení za podvod

Bývalý ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek a jednatel firmy FINIM Ilja Čurda si odpykají šestileté vězení za podvod. Ve středu to potvrdil pražský vrchní soud, který zamítl odvolání obou mužů. Pašek i Čurda musí každý zaplatit státu dvoumilionový peněžitý trest a společně mají nahradit podvedené IZIP škodu 140 milionů korun. Po dobu pěti let také nesmí působit ve statutárních orgánech obchodních společností. Kauza se týká spolupráce IZIP s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP).
30. 9. 2020|

V kauze IZIP padly nepravomocné tresty. Exředitel Pašek a jednatel Čurda si mají odpykat šest let

Pražský městský soud ve čtvrtek udělil někdejšímu řediteli společnosti IZIP Jiřímu Paškovi a jednateli firmy FINIM Iljovi Čurdovi šestileté tresty vězení za podvod se škodou téměř 170 milionů korun. Muži se ho podle předsedkyně senátu Vlasty Langhamerové dopustili při uzavírání smluv mezi společností provozující elektronické zdravotní knížky a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Rozhodnutí není pravomocné, oba muži se proti němu na místě odvolali.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 13:33|

„Zoufalá situace si žádala zoufalá řešení.“ Obžalovaní v kauze IZIP vinu odmítli

Někdejší ředitel společnosti IZIP Jiří Pašek a jednatel firmy FINIM Ilja Čurda v pondělí u pražského městského soudu odmítli obžalobu ze zpronevěry při uzavírání smluv mezi IZIP a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). Státní zástupce dvojici viní z toho, že z firmy poskytující elektronické zdravotní knížky zpronevěřila 253,5 milionu korun. Soudkyně Vlasta Langhamerová zatím nařídila jednání v případu do konce týdne, v následujících dnech bude vyslýchat svědky.
7. 10. 2019|