TÉMA

Oldřich Vlasák

Zúžená koalice v Hradci Králové pokračuje, podpoří ji přeběhlíci

Čtyři subjekty zúžené koalice v Hradci Králové uzavřely dodatek koaliční smlouvy a pokračují v čele města. Informovala o tom primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Program nechaly stejný. Většinu v zastupitelstvu zúžené koalici zajistí tři zastupitelé zvolení za jiné subjekty. Podpisy k dodatku podle primátorky připojí všech 21 zastupitelů stojících na straně koalice. Zastupitelstvo má 37 členů, většina je 19 hlasů.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 20:27|

Vedení Hradce Králové dělí spory. Radní Holásek žádá post náměstka, primátorka změny nechce

Koalice na radnici v Hradci Králové se poprvé od voleb otřásá. Radní a senátor Jan Holásek si nečekaně řekl o funkci náměstka primátorky, která už je však obsazená. U kolegů proto narazil. Jeho uskupení, Rozvíjíme Hradec, je součástí vedení. Vloni na podzim přitom senátor nabídku funkce náměstka dostal, ale odmítl ji.
24. 4. 2023|

Zastupitelé Hradce Králové zvolili primátorkou města Springerovou

Primátorkou stotisícového Hradce Králové zastupitelé zvolili prorektorku Univerzity Hradec Králové a předsedkyni Hradeckého demokratického klubu Pavlínu Springerovou. Stala se první ženou v čele města v jeho historii. V tajné volbě jí dalo hlas dvacet ze třiceti čtyř přítomných zastupitelů. Koaliční smlouvu představitelé stran podepsali v pondělí. Opozice se pokusila nečekaně navrhnout dosavadního primátora Alexandra Hrabálka z koaliční ODS, který ale nebyl přítomen, nemohl nominaci přijmout, a tedy nemohl ani být volen. Naopak se podle předchozích dohod stal jedním z radních.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:59|

ODS v Hradci Králové chce změnu v původně dojednané pětikoalici. Navrhuje přibrat ANO

ODS v Hradci Králové navrhuje jednání o vytvoření široké koalice včetně vítězného hnutí ANO. ODS také odmítá rozdělení gescí v téměř dojednané pětikoalici. Vyplývá to z tiskové zprávy ODS k povolebnímu vyjednávání v Hradci Králové. Podle původních plánů měla být pětikoaliční dohoda podepsána 24. října krátce před ustavujícím zasedáním zastupitelstva města.
19. 10. 2022|

ODS chce v Hradci Králové jednat o pětikoalici

ODS bude v Hradci Králové jednat o vzniku pětikoalice s koalicí Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, s Piráty, hnutím Rozvíjíme Hradec a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. V jedenáctičlenné radě města bude požadovat čtyři místa, schválila Oblastní rada ODS. V případě vzniku pětikoalice by v opozici skončily ve volbách jasně vítězné ANO a SPD.
27. 9. 2022|

Hradec Králové zrušil třetí tendr na lávku i na fotbalový stadion

Zastupitelé Hradce Králové v úterý zrušili i třetí soutěž na stavbu lávky přes Labe v lokalitě Aldis a také třetí tendr na výstavbu fotbalového stadionu. O stavbu obou projektů chce město dál usilovat. Zastupitelé uložili náměstkovi primátora pro investice Jiřímu Bláhovi (ODS), aby v březnu 2020 předložil možné varianty řešení výstavby stadionu.
29. 10. 2019|

Nejdřív mírné zdražení, pak naopak zlevnění. Většina domácností by měla za vodu příští rok ušetřit

V příštím roce se bude v řadě měst a obcí hned dvakrát měnit cena vodného a stočného. Zatímco v lednu přijde mírné zdražení, v květnu by naopak cena měla klesnout. Stát totiž sníží sazbu DPH z 15 na 10 %. Celkem by tak měla většina domácností oproti dnešku zaplatit za vodu méně. Výjimkou je třeba Praha, která zlevňování neplánuje.
6. 10. 2019|