TÉMA

Janusz Wojciechowski

Protestující čeští farmáři vyjeli s technikou do měst i k hranicím. S jejich výhradami se ztotožňuji, řekl ministr Výborný

Čeští zemědělci se ve čtvrtek připojili k protestům zemí střední a východní Evropy. Farmáři vyrazili do velkých měst a na hranice se Slovenskem, Polskem a Německem, kde protestovali proti agrární politice Evropské unie. Vadí jim hlavně podmínky takzvaného Green Dealu nebo dovoz produktů ze zahraničí. K hranicím podle Agrární komory ČR (AK ČR) vyjelo asi tři tisíce kusů zemědělské techniky. Evropská komise v reakci na protesty představila návrhy na zjednodušení administrativní zátěže.
22. 2. 2024Aktualizováno22. 2. 2024, 22:50|

Brusel hrozí Varšavě zablokováním desítek miliard eur kvůli sporům o právní stát

Kvůli sporu o nezávislost polského soudnictví Evropská komise (EK) pohrozila, že nevyplatí Varšavě peníze z fondů soudržnosti za období let 2021 až 2027. Mluvčí polské vlády Piotr Müller poznamenal, že Varšava z Bruselu nedostala prozatím žádnou oficiální informaci. Brusel už dříve kvůli sporům o právní stát nechal zmrazit vyplácení prostředků z unijního fondu obnovy po pandemii covidu-19.
17. 10. 2022|

Ukrajina vyváží téměř stejně obilí jako před válkou, zaznělo na pražském jednání ministrů. Zemědělci ale očekávají problémy

Export obilí z Ukrajiny již je téměř na stejné úrovni, jako býval. Na pražském neformálním zasedání ministrů zemědělství a rybolovu Evropské unie to řekl eurokomisař Janusz Wojciechowski. Situace, která nastala po ruském útoku na Ukrajinu, a otázka, jak v ní zajistit dostatek jídla pro Evropu i rozvojové země, byly hlavní témata jednání. Ukrajinský ministr zemědělství si na něm také řekl o konkrétní pomoc. Ministři ale hovořili i o možnosti povolit v EU genetické úpravy rostlin, které by pak byly odolnější vůči extrémnímu počasí.
16. 9. 2022|

Příliš nepřesvědčili. Několik kandidátů na eurokomisaře může počítat s dodatečnými otázkami

Několik navržených eurokomisařů má v europarlamentu potíže. Na dodatečné dotazy bude muset odpovědět polský kandidát Janusz Wojciechowski. Členové zemědělského výboru se na něj obrátili s písemnými otázkami po úterním slyšení, v němž nebyli spokojeni s jeho nekonkrétními výroky. Obdobný problém hrozí i francouzské kandidátce Sylvii Goulardové, navrženému italskému eurokomisaři Paolu Gentilonimu či estonské kandidátce Kadri Simsonové. Už dříve přitom Evropský parlament odmítl kandidáty Rumunska a Maďarska.
3. 10. 2019|