TÉMA

Petr Jirát

Bývalý hejtman David Rath vysoudil omluvu od státu za mediální výroky státního zástupce

Soud přiznal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi nárok na omluvu od státu za mediální výroky, které o něm pronesl někdejší státní zástupce Petr Jirát. Informovala o tom soudkyně Dagmar Stamidisová, která o Rathově žalobě na ochranu osobnosti rozhodovala. Páteční verdikt není pravomocný.
30. 1. 2024|
Kauza Rath

Žalobce směl říct, že Rath lhal, rozhodl soud. Licoměrné, reaguje jeho obhájce

Středočeské krajské státní zastupitelství se nemusí omlouvat Davidu Rathovi za mediální výrok, že bývalý hejtman ve své korupční kauze lhal. Pravomocně o tom rozhodl odvolací soud. Zároveň vrátil k novému projednání další část Rathovy žaloby na ochranu osobnosti. Někdejší politik měl totiž podle soudců správně zažalovat ministerstvo spravedlnosti, nikoliv státní zastupitelství.
3. 9. 2020|

Státní zastupitelství se musí omluvit Rathovi za výroky žalobce Jiráta

Krajské státní zastupitelství v Praze (KSZ) se musí veřejně omluvit odsouzenému exhejtmanovi Davidovi Rathovi za mediální výroky státního zástupce Petra Jiráta. Rozhodl tak Obvodní soud pro Prahu 1, který tak z větší části vyhověl Rathově žalobě na ochranu osobnosti. Podle nepravomocného verdiktu má státní zastupitelství Rathovi uhradit také náklady vynaložené na soudní řízení.
6. 12. 2019|

Rath si stěžuje, že výzva k nástupu do vězení dorazila příliš rychle. Standardní postup, namítá soud

Za nestandardní a nepřiměřeně rychlé považuje David Rath doručení výzvy k nástupu do vězení. Tu mu policisté předali v úterý. Podle Krajského soudu v Praze jde ale o standardní postup. Bývalý středočeský hejtman musí do ruzyňské věznice nastoupit do pondělního večera, odpyká si tam sedmiletý trest za korupci.
3. 10. 2019|