TÉMA

Brno-sever

Brno trápí chátrající novinové stánky. S jejich odstraněním je problém, majitelé jsou často neznámí

V Brně jsou desítky bývalých novinových stánků, které chátrají, a nikdo je nevyužívá. Ještě v devadesátých letech v nich lidé kupovali denní tisk. Městské části do nich hledají nájemce nebo je postupně odstraňují. To ale často může trvat i několik let.
30. 5. 2023|

Brněnské Židenice mohou nabídnout až stovku městských bytů, zjistilo se při inventuře

Brněnská městská část Židenice by mohla v letošním roce nabídnout až stovku volných obecních bytů. To, že jsou některé byty prázdné, zjistila radnice při nynější plošné inventuře bytového fondu. Městská část chce teď zjistit, v jakém stavu jsou, a poté je co nejrychleji nabídnout k pronájmu. Podobným způsobem se už podařilo uvolnit byty v části Brno-sever.
6. 1. 2023|

Náhodou se potkali před mou kanceláří, hájí Hladík schůzku, kterou chtěla vysvětlit policie

Zastupitel města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) byl nominován lidovci na post ministra životního prostředí jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), která rezignovala ze zdravotních důvodů. Hladíkův nástup ale zbrzdila policejní razie související s korupční kauzou okolo přidělování bytů v Brně. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako primátorčin náměstek. Hladík v případu není obviněný. KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá. V Interview ČT24 Hladík řekl, že očekává, že se za čtyři týdny, během kterých má podle premiéra Petra Fialy (ODS) vysvětlit veřejnosti svou situaci, nakonec ministrem stane.
8. 11. 2022|

Brněnský magistrát podle primátorky Vaňkové ukončí proces privatizace

Brněnský magistrát v návaznosti na kauzy z posledních týdnů podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) ukončí proces privatizace. Vaňková to sdělila v rozhovoru pro Denik.cz. Policisté kvůli privatizaci městských domů zasahovali v Brně v úterý. Zadrželi deset lidí, tři později propustili. Prohledávali například prostory bytového odboru brněnského magistrátu, o podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, kandidáta na ministra životního prostředí a nyní už exnáměstka primátorky Petra Hladíka.
22. 10. 2022|

Policie zasahuje na brněnských radnicích. Zadržela deset lidí

Policie zasahuje na bytovém odboru brněnského magistrátu. Kriminalisté jsou také v kanceláři u primátorčina náměstka Petra Hladíka (KDU-ČSL), na radnici Brno-sever a v Pískovně Černovice. Podle Deníku N prohledávají i prostory advokátní kanceláře, kde pracuje lidovecký politik Filip Leder. V souvislosti s razií v Brně je zadrženo deset lidí, uvedlo Vrchní státní zastupitelství Olomouc. Policie prověřuje aktivity spojené s městskou firmou a privatizací bytů.
18. 10. 2022Aktualizováno18. 10. 2022, 16:57|

GIBS zasahovala na Moravě, případ ale nesouvisí s policejní razií v Brně

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zasahovala v Brně a na dalších místech na Moravě v souvislosti s podezřením, že několik policistů vynášelo informace z vyšetřování za úplatu. Uvedl to Deník N. Podle inspekce zásah nesouvisí s razií policie na brněnském magistrátu a dalších místech.
18. 10. 2022|

Vraky aut stále hyzdí ulice Brna. Úředníci pár měsíců zaspali

Autovraky z brněnských ulic nemizí. V celém městě se od začátku letošního roku podařilo odstranit pouze čtyři. Likvidaci brzdila až do konce dubna nejasná legislativa. A i když už pět měsíců platí novela zákona, která umožnila i odtah aut s prošlou technickou kontrolou, Brněnské komunikace, které zajišťují odstranění aut, smlouvu s městem v pozměněné podobě uzavřely až začátkem srpna.
28. 8. 2020|

Aby si děti měly kde hrát. Města opravují a staví nová hřiště

V Břeclavi začali s opravami dětských hřišť – po odborné revizi dostali pracovníci technických služeb za úkol zajistit větší bezpečnost na herních prvcích a vyčistit jejich okolí. Hotovo by měli mít koncem září. Na nová hřiště se pak můžou těšit děti například v Brně-Lesné.
18. 8. 2020|

Od střechy po jádro. Moravská města vynaloží miliony na opravu bytů

Do rozsáhlých oprav obecních bytů se pouštějí města na Moravě. Třeba městská část Brno-sever si proto od magistrátu půjčí 100 milionů korun, částku by přitom potřebovala násobně vyšší. Ve Zlíně chtějí stavět byty nové, stejně tak i v Kroměříži. Tam navíc letos opraví dům s 90 byty na periferii města. Zatéká do něj a provoz je tak energeticky mimořádně náročný.
20. 1. 2020|

Černé podnájmy blokují byty v Brně. Úředníci jich odhalili několik desítek

Desítky černých podnájmů během letošních kontrol bytů odhalili úředníci městské části Brno-sever. Primárně zjišťují technický stav nemovitostí, někde ale na základě různých indicií kontrolují i samotné nájemníky. Pokud se podezření potvrdí, vypoví bytová správa evidovaným nájemníkům smlouvu. Může se tak uvolnit místo pro řádné žadatele, kterých městská část eviduje přes tisíc.
26. 9. 2019|

V Brně začaly kontroly obecních bytů. Úředníci hledají závady, ale i nájemníky, kteří bydlí načerno

V městské části Brno-sever začala plošná inventura bytů. Technici jich projdou pět a půl tisíce. Zjišťují jejich technický stav nebo to, jestli někde lidé nebydlí načerno. Na základě výsledků chce vedení radnice jedné z nejlidnatějších brněnských čtvrtí naplánovat investice do oprav. Celkem by na ně potřebovala dvě miliardy korun.
17. 5. 2019|