TÉMA

Mariusz Szczygieł

Proč mají Poláci rádi české knihy? Kvůli ateismu i černému humoru, říká Mariusz Szczygiel

Češi jsou jazykoví vlastenci, všechno počeští, myslí si polský spisovatel a nakladatel Mariusz Szczygiel. Příklad? Neříkají CD, ale cédéčko, název Hollywood vyslovují podle nálady a vůbec – cizí slova rádi upravují. Szczygiel byl ambasadorem české literatury na veletrhu ve Varšavě. Rozdíl mezi polskou a českou literaturou vidí i v přístupu. Poláci podle něj píší o lidech, kteří reprezentují ideje. Čeští spisovatelé často popisují obyčejný život.
13. 9. 2021|

V únoru a určitě ne na Hrad. Szczygieł provádí Poláky po Praze

Mariusz Szczygieł se rozhodl  jednou provždy odpovědět na věčné dotazy svých krajanů, kam mají v českém hlavním městě zajít – a napsal o svých tipech knihu. Osobní průvodce po Praze představuje místa, kam turisté většinou nemíří a k nimž si polský publicista během mnoha pobytů v Česku vytvořil vztah.
2. 6. 2020|

Mariusz Szczygieł napsal knihu o tom, co není

O přibývání let a ubývání sil, o ztrátách, ale i o tom, co po nich zbylo, píše polský novinář a spisovatel Mariusz Szczygieł ve své nejnovější knize. Nazval ji Není. Soubor literárních reportáží a fejetonů na téma pomíjení vyšel v českém překladu letos na podzim.
9. 10. 2019|
Události komentáře

Gotta měli Češi místo boha. A také jako svědomí, soudí polský spisovatel

Proč byl Karel Gott v Česku takovým fenoménem? Polský spisovatel a novinář Mariusz Szczygiel, který se českou společností dlouhodobě zabývá a popisuje ji, se domnívá, že Karel Gott – snad jen s malou nadsázkou – nahrazoval Čechům boha. Zároveň se domnívá, že svým životem pomáhal zejména generaci svých současníků vyrovnat se s minulostí, s tím, jak se lidé sami chovali v době totality. Mariusz Szczygiel byl spolu s hudebním publicistou Honzou Dědkem hostem Událostí, komentářů.
3. 10. 2019|

Češi jsou protivní, obézní a frustrovaní z politiky. Tak to vidí polská kniha To není ráj

To není ráj. Tak zní název nové polské knihy, která se věnuje Čechům a Česku. Autorem sbírky reportážních úvah je novinář Michał Zabłocki, který v tuzemsku působil jako zpravodaj polské tiskové agentury. Za cíl si dal uvést na pravou míru idealistické představy, které podle něj Poláci o svých jižních sousedech mají.
20. 9. 2019|