TÉMA

Mikulovice

Odborníci vrátili tvář bohaté dívce z doby bronzové. Zdobí ji i repliky jejích šperků

Odborníkům se podařilo rekonstruovat podobu ženy, která žila ve starší době bronzové a její hrob, odkrytý v Mikulovicích u Pardubic, vynikal mimořádně bohatou výbavou. Unikátem je například jantarový náhrdelník se stovkami korálků. Žena se světlou pletí a hnědýma očima ve své době patřila zřejmě k elitě.
24. 5. 2022|

Nemoc COVID-19 má v Česku 522 lidí. Nově bude povinné zakrýt si všude venku obličej

V Česku byla dosud nákaza novým typem koronaviru potvrzena u 522 lidí, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Od rána přibylo 58 případů. Vláda ve snaze zabránit dalšímu šíření nemoci COVID-19 zakáže od čtvrtka vycházet ven bez roušky či jiného zakrytí tváře, v celé zemi začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek. Zavádějí se i speciální otvírací hodiny v obchodech pro seniory. Počínaje čtvrtkem nesmí do těchto prodejen mezi 10. a 12. hodinou nikdo jiný než lidé nad 65 let.
18. 3. 2020Aktualizováno18. 3. 2020, 23:14|

Slezské kamenolomy nesmí upravovat kámen. Nelegální provoz linky znečišťoval ovzduší

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) nařídila společnosti Slezské kamenolomy zastavit provoz povrchové úpravy kamene v Mikulovicích na Jesenicku. Firma tuto linku, která znečišťovala ovzduší, provozovala podle inspekce bez povolení. Firmě ho měl udělit Olomoucký kraj. Společnost Slezské kamenolomy už provoz technologie zastavila.
18. 9. 2019|