TÉMA

Benny Ganc

Rok Petra Pavla na Hradě

Prezident Pavel má za sebou první rok v úřadu. V rozhovoru pro ČT nevyloučil další kandidaturu

Prezident Petr Pavel má za sebou první rok ve funkci. V exkluzivním rozhovoru pro ČT řekl, že se chce dál soustředit na priority, které si na začátku určil, tedy na funkční Ústavní soud, dobrou komunikaci s dalšími ústavními činiteli nebo na prozápadní zahraniční politiku. Zároveň také nevyloučil, že se za necelé čtyři roky pokusí mandát obhájit. Petr Pavel také prozradil, že po jednání s vládou a opozicí vidí možnost, že by se strany mohly shodnout na důchodové reformě. Prezident také opět podpořil zavedení eura v Česku. Rozhovor s prezidentem a první dámou vedl Michal Kubal.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 20:12|

V Káhiře se jedná o příměří v Gaze. Zástupci Izraele nedorazili

O šestitýdenním příměří v Pásmu Gazy se v neděli jedná v Káhiře. Na místo dorazila delegace teroristického hnutí Hamás, naopak zástupci židovského státu podle listu The Times of Israel (ToI) do egyptské metropole nedorazili. Podle médií totiž teroristé nezaslali do Jeruzaléma seznam žijících rukojmích a požadavky na výměnu. Na místě jsou podle agentury AFP také prostředníci – zástupci Spojených států, Kataru a hostitelského Egypta.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 23:24|

Izrael dal Hamásu ultimátum. Chce propuštění rukojmí do ramadánu, jinak zaútočí na Rafáh

Pokud hnutí Hamás nepropustí rukojmí, která zadržuje od 7. října, do začátku muslimského postního měsíce ramadánu 10. března, zahájí Izrael ofenzivu v Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Uvedl to člen izraelského válečného kabinetu a opoziční lídr Benny Ganc. Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) v Haagu mezitím zahájil týdenní jednání, během něhož vyslechne argumenty pěti desítek států, aby se posléze vyjádřil k právním důsledkům izraelské okupace palestinských území.
19. 2. 2024|

Netanjahu s kritikou tajných služeb narazil. Čas na účtování bude po válce, vzkázala mu opozice

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v noci na sociální síti X obvinil tajné služby ze selhání, které vedlo k útoku Hamásu na Izrael ze 7. října. Napsal také, že od tajných služeb nedostal varování, že by se Hamás chystal na „válku“. Po široké kritice izraelských činitelů i veřejnosti své vyjádření smazal a posléze se za výroky omluvil.
29. 10. 2023|

Izraelský ministr obrany jednal se šéfem palestinské autonomie Abbásem

Izraelský ministr obrany Benny Gantz se v neděli v Ramalláhu setkal s předsedou palestinské autonomie Mahmúdem Abbásem. Zdroj blízký izraelskému předsedovi vlády Naftalimu Bennettovi se ale vymezil proti případným dohadům, že schůzka znamená obnovení mírových jednání, která uvázla na mrtvém bodě v roce 2014, upozornila agentura Reuters. Podle deníku Ha'arec to byla první schůzka Abbáse s vysokým představitelem izraelské vlády od roku 2010.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 13:39|