TÉMA

Jaroslav Bureš

Nejvyšší soud zamítl Rathovu stížnost na soudce, kteří ho poslali za mříže

Nejvyšší soud zamítl stížnost Davida Ratha na podjatost soudců. ČT to zjistila z úřední desky soudu. Rath si stěžoval na to, že na senát vrchního soudu v čele s Pavlem Zelenkou byl vyvíjen tlak skrze mediální vyjádření prezidenta i bývalého ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. Ve své stížnosti exministr žádal výslech vrchních státních zástupců Lenky Bradáčové, Ivo Ištvana i Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.
27. 1. 2020Aktualizováno27. 1. 2020, 14:41|

Nastupující předseda pražského Vrchního soudu Dörfl plánuje zveřejňování rozsudků a důkladný výběr soudců

Luboš Dörfl je novým předsedou Vrchního soudu v Praze, po sedmi letech vystřídal Jaroslava Bureše. V čele soudu, který se zabývá odvoláními proti rozhodnutím krajských soudů v závažných trestních kauzách nebo například sporech ohledně hospodářské soutěže, by měl sám zůstat rovněž sedm let. Dörfl slíbil, že instituci více otevře a mimo jiné začne zveřejňovat některá pravomocná rozhodnutí.
2. 1. 2020|

Prezident Zeman jmenoval do čela Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval do čela Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla, který se ujme funkce 2. ledna. V čele soudu nahradí Jaroslava Bureše, kterému končí sedmileté funkční období. Dörfl zvítězil ve výběrovém řízení ministerstva spravedlnosti, do kterého se přihlásili dva zájemci. Druhým uchazečem byl současný místopředseda tohoto soudu Jan Sváček.
11. 12. 2019|

Wagnerová považuje důvody zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo za neuvěřitelné

Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš, prezident Unie státních zástupců Jan Lata a bývalá soudkyně Ústavního soudu a senátorka Eliška Wagnerová se v Otázkách Václava Moravce zabývali okolnostmi zastavení trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Věnovali se také připravované novele zákona o státních zástupcích i obecnému stavu právního státu v Česku.
15. 9. 2019|