TÉMA

Újezdeček

Těžbu lithia kraj podporuje, místní ale chtějí podrobné informace, vyslechli si ministři na zasedání v Kadani

Těžba lithia má podle ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO) podporu kraje, ale je potřeba, aby vláda o záměru dopodrobna informovala. Těžba byla jedním z hlavních témat výjezdního zasedání vlády v Kadani i dalšího programu jejích členů. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl již před jednáním kabinetu, že vláda dělá vše pro to, aby se těžba lithia mohla spustit. Dobývání suroviny, které se používá k výrobě autobaterií, vnímá jako strategické a zásadní pro restart Česka. Plán ale vyvolává obavy místních ze zhoršení kvality života, dopadů na krajinu či vlivu na podzemní vody.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 19:28|

Firma Geomet koupila za miliardu pozemky pro závod na zpracování lithia z Cínovce

Společnost Geomet koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla, na kterých hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku. Kupní cena pozemků u obce Újezdeček dosáhla téměř miliardy korun, napsal server Seznam Zprávy. Na Cínovci se nachází největší evropské ložisko lithia, které je klíčovou surovinou pro výrobu baterií do elektromobilů a baterií pro obnovitelné zdroje.
13. 6. 2023|

Vítězili nezávislí. Nové zastupitele volili v deseti obcích a jedné pražské čtvrti

K sobotním opakovaným komunálním volbám přišlo přes polovinu oprávněných voličů, účast se však na jednotlivých místech výrazně lišila, například ve Vsi Touškově na Plzeňsku byla jen 23 procent, zato ve Zlaté u Prahy a také v moravském Skřípově přišly přes tři čtvrtiny. Všichni noví zastupitelé kandidovali jako nezávislí – buď samostatně, nebo na kandidátkách sdružení nezávislých kandidátů. Nová zastupitelstva dostalo deset obcí a jedna pražská městská část.
15. 9. 2019|

V jedenácti obcích se volí. V Hrušce nebo Újezdečku jdou k urnám už počtvrté za poslední rok

V deseti obcích v Česku a jedné pražské městské části se opakují komunální volby. Již potřetí od loňských řádných voleb vybírají lidé nová zastupitelstva v Hrušce a Skřípově na Prostějovsku a v Újezdečku na Teplicku. Spolu s letošními evropskými volbami jdou obyvatelé těchto obcí k urnám tedy již počtvrté za posledních třináct měsíců.
13. 9. 2019Aktualizováno14. 9. 2019, 11:35|