TÉMA

ODIS

Jízdné v Moravskoslezském kraji v prosinci zdraží. Kdo si kupuje lístek až u řidiče, pocítí to více

Krajská společnost Koordinátor ODIS schválila změny ve struktuře a ceníku tarifu veřejné dopravy v Moravskoslezském kraji. Znamená to zdražení jízdného i zrušení některých jízdenek. Kraj zdůvodnil zvýšení cen zdražováním pohonných hmot a dalších nákladů na dopravu. Nový tarif začne platit 11. prosince.
25. 11. 2022|

Cestující v Moravskoslezském kraji si od července připlatí za jízdné v autobusech

Jízdné v příměstských autobusech v Moravskoslezském kraji od 1. července zdraží. Cena jízdného za kilometr, která se připočítává k základní patnáctikorunové sazbě, se zvýší o 40 procent. Například u plného jízdného bude cena za kilometr místo jedné koruny činit 1,40 koruny. Důvodem zdražení je koronavirová pandemie, výrazně nižší daňové příjmy do krajského rozpočtu a nové daňové zákony. Dlouhodobé jízdenky nezdraží, oznámila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.
18. 5. 2021|

Mezi Zlínským a Moravskoslezským krajem mohou mít cestující jednu dopravní kartu. Ulehčí jim to cestování

Cestující mezi Zlínským a Moravskoslezským krajem už mohou používat jen jednu dopravní kartu, systémy jsou nově propojené. Změna významně ulehčí cestování hlavně lidem, kteří často přejíždějí mezi těmito kraji.
28. 4. 2021|

Lidé z Karvinska mohou jezdit do práce zdarma. Kraj nechce, aby za prací odcházeli do jiných regionů

Obyvatelé devíti obcí z Karvinska mohou za prací cestovat zdarma. Hejtmanství jim rozdá dopravní karty, takzvané ODISky pro cestování v integrovaném systému po celém kraji. Tímto krokem chce podpořit dojíždění zaměstnanců za prací, a zastavit odliv lidí z regionu. Už od roku 2017 tuto možnost mají obyvatelé Havířova, Karviné a Orlové a také lidé, kteří pracují ve zdejších zdravotnických zařízeních.
11. 9. 2019|