TÉMA

Právo Evropské unie

Češi postižení těžbou v Turówě žádají Evropskou komisi, aby se zapojila do vyjednávání s Polskem

Obyvatelé českých obcí postižených pokračující těžbou v polském hnědouhelném Dolu Turów žádají Evropskou komisi o aktivní účast na vyjednávání české strany s Polskem. Sousedský spolek Uhelná ve čtvrtek odeslal dopis s touto žádostí evropskému komisaři Virginijusi Sinkevičiusovi. Za spolek o tom informoval Milan Starec. Česká republika a Polsko už druhý týden jednají o mezivládní dohodě, která by měla minimalizovat dopady těžby na české území a zajistit kompenzace případných škod.
1. 7. 2021|
Jaderná energetika

„Zaspali jsme.“ Babiš prosazuje expanzi jaderné energie, i kdyby měl porušit právo EU

Česko musí prosadit stavbu nových jaderných bloků, i kdyby kvůli tomu mělo porušit evropské právo. Na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj je třeba postavit nové bloky v obou nynějších jaderných elektrárnách, tedy v Dukovanech i v Temelíně.
16. 10. 2019|

Část zákonodárců znovu zkouší prosadit právo na ochranu se zbraní do ústavy

Část senátorů chce zaručit právo na obranu života se zbraní přímo v ústavě, konkrétně v Listině základních práv a svobod. Jde podle nich o symbolickou změnu, která by mohla zabránit přijetí evropské zbraňové směrnice. Ta například zakazuje některé poloautomatické zbraně. Podle kritiků je ale aktuální senátorský návrh zbytečný. V minulém volebním období připutovala podobná změna ústavy ze sněmovny, Senát ji ale zamítl.
7. 9. 2019|