TÉMA

Stolpersteine

Kameny zmizelých připomínají v Ústí nad Labem osm životů vyhaslých za holocaustu

Kameny zmizelých připomínají v Ústí nad Labem osud osmi Židů, kteří ve městě žili a které zavraždili nacisté. Jde o manžele Rothbaumovy, Annu Pickovou, Reginu Steinerovou a Rudolfa, Viléma, Gertrudu a Hanuše Schiffovy. Kameny ve městě položili v Revoluční ulici před tři domy, kde oběti žily. Stalo se tak symbolicky den před mezinárodním dnem památky obětí holocaustu.
26. 1. 2023|

V ulicích Plzně jsou další kameny zmizelých. Pět z nich město věnovalo Romům

Dvacet dalších kamenů zmizelých, které připomínají oběti nacistické perzekuce, přibylo v pátek do chodníků na osmi místech v Plzni. Ve městě jich tak je už 77. Kromě patnácti kamenů připomínajících židovské oběti holocaustu se město k mezinárodnímu projektu poprvé připojilo i s pěti kameny věnovanými plzeňským Romům, kteří byli za války odsunuti do koncentračního tábora v Letech u Písku, řekla mluvčí magistrátu Eva Barborková.
3. 9. 2021|

Sokolové si připomínají nacistické zatýkání. Poprvé jako oficiální významný den

Poprvé jako významný den si v úterý Česko připomíná Památný den sokolstva. Je vzpomínkou na noc ze 7. na 8. října 1941, kdy nacisté na rozkaz zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha zatkli přes patnáct set představitelů sokolské organizace a deportovali je do koncentračních táborů. O několik dní později Sokol zakázali.
8. 10. 2019Aktualizováno8. 10. 2019, 18:19|

V Českých Budějovicích se objevily první Kameny zmizelých. Připomínají oběti holocaustu

První kameny připomínající zmizelé židovské občany už lidé najdou na chodnících Českých Budějovic. Jedenáctku kostek do ulic jihočeského krajského města ve středu položili zástupci projektu Paměť národa. Takzvané stolpersteiny jsou mezinárodní dlouhodobou aktivitou, která připomíná oběti holocaustu.
4. 9. 2019|