TÉMA

Santa Cruz

Rypouši spí ve spirálách. A patří k rekordmanům v krátkém spánku, ukázal výzkum

Zdá se, že rypouši podřimující na pláži si užívají dokonalého odpočinku. Průlomový výzkum, který vyšel v žurnálu Science, ale odhalil, že tito mořští savci po většinu svého života spí jen dvě hodiny denně, které nasbírají díky sérii krátkých zdřímnutí během hlubokých ponorů k mořskému dnu.
24. 4. 2023|

Viceprezidentku Argentiny odsoudili k šesti letům vězení za korupci

K šesti letům vězení kvůli korupci byla v úterý odsouzena argentinská viceprezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová. Soud jí také doživotně zakázal vykonávat veřejné funkce. Fernándezová, která byla v letech 2007 až 2015 argentinskou hlavou státu, se proti rozsudku může odvolat. V současnosti má navíc imunitu z pozice viceprezidentky, funkční období jí vyprší příští rok v prosinci.
6. 12. 2022|

Želví samec Diego pomohl zachránit svůj druh. Zplodil stovky potomků, teď se vrací do volné přírody

V tichomořském souostroví Galapágy bude do volné přírody vypuštěn samec želvy sloní, jehož libido pomohlo zachránit vlastní druh před vyhynutím. S odvoláním na správu Galapážského národního parku o tom informoval server BBC.
14. 1. 2020|

„Nemůžeme dál pokračovat s touto narkovládou.“ V Bolívii se vzbouřili policisté, prezident varuje před převratem

Ve třech bolivijských městech i v metropoli La Paz se v pátek vzbouřily některé policejní jednotky proti svým velitelům. Na několika místech se dokonce připojily k protivládním protestům proti znovuzvolení bolivijského prezidenta Eva Moralese, které trvají už přes dva týdny. Informovala o tom agentura AFP. Morales v reakci na události varoval před státním převratem. Úřady ale zatím vylučují, že by do ulic povolaly armádu.
9. 11. 2019|

U kalifornského ostrova shořela výletní loď. Nejméně 25 lidí zemřelo

Po požáru lodi u kalifornského ostrova Santa Cruz západně od Los Angeles záchranáři našli 25 mrtvých, dalších devět lidí se stále pohřešuje. Plavidlo začalo hořet v pondělí kolem půl čtvrté ráno místního času (půl hodiny po poledni našeho času), trosky se později potopily. Výletní loď využívali hlavně potápěči k podmořským výpravám při kalifornském pobřeží.
3. 9. 2019Aktualizováno3. 9. 2019, 08:37|