TÉMA

Oleksij Hončaruk

Ukrajina má nového premiéra. Denys Šmyhal chce revidovat rozpočet

Ukrajinský parlament ve středu na návrh prezidenta Volodymyra Zelenského schválil novým premiérem Denyse Šmyhala. Předtím Nejvyšší rada většinou hlasů přijala rezignaci, kterou jí v úterý poslal dosavadní šéf vlády Oleksij Hončaruk. Demise pětatřicetiletého premiéra automaticky znamenala +odstoupení celého kabinetu.
4. 3. 2020Aktualizováno4. 3. 2020, 18:27|

Ukrajinský premiér Hončaruk podal demisi, Zelenskyj ji odmítl

Předseda ukrajinské vlády Oleksij Hončaruk po několika měsících ve funkci oznámil demisi.  Pětatřicetiletý právník působil v úřadu od konce srpna. Rezignace patrně souvisela se zveřejněním nahrávky s nelichotivými vyjádřeními premiéra vůči hlavě státu. Prezident Volodymyr Zelenskyj však jeho demisi odmítl. Uvedl, že chce Hončarukovi a jeho kabinetu dát šanci pokračovat v práci. Agentura Reuters předtím upozornila, že není jasné, jaké jsou Hončarukovy skutečné úmysly a zda pouze nezkouší, zda má důvěru hlavy státu.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 20:51|

Většinu obětí pádu ukrajinského letadla tvoří Íránci a Kanaďané. Příčiny neštěstí se vyšetřují

Nejméně 170 lidí zahynulo při nehodě ukrajinského letounu, který se ve středu zřítil krátce po startu z teheránského letiště. Agentura Reuters píše o 176 obětech, z nichž 167 je cestujících a devět členů posádky. Většina obětí byli podle Ukrajiny Íránci, v troskách letadla zahynulo také 63 Kanaďanů. Íránské úřady tvrdí, že příčinou neštěstí byla technická závada, Ukrajinci o příčině zatím nemluví. Obě země budou na vyšetřování spolupracovat.
8. 1. 2020Aktualizováno8. 1. 2020, 16:47|

Ukrajinský parlament schválil rozsáhlé personální změny. Premiérem se stal Hončaruk

Ukrajinský parlament odsouhlasil složení nové vlády. Novým premiérem se stal pětatřicetiletý právník Oleksij Hončaruk. Dosavadního zástupce šéfa prezidentské kanceláře navrhl na předsedu nové vlády prezident Volodymyr Zelenskyj během prvního zasedání nového parlamentu, v němž má jeho strana Sluha lidu většinu. Zákonodárci také zvolili předsedu Sluhy lidu Dmytra Razumkova do čela sněmovny.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 21:38|