TÉMA

Samos

Řecko otevřelo na ostrově Samos nový uprchlický tábor. Plot kolem něj je terčem kritiky

Řecké úřady v sobotu na ostrově Samos otevřely nový uprchlický tábor pro tři tisíce lidí. Nachází se asi pět kilometrů od bývalého provizorního tábora u vesnice Vathy a na jeho výstavbu poskytla peníze rovněž Evropská unie. Kolem zařízení je vysoký plot s ostnatým drátem, což kritizují uprchlické organizace, uvedla agentura DPA.
18. 9. 2021|

Policie vznesla obvinění kvůli letu Smartwings s porouchaným motorem

Policie obvinila jednoho člověka v souvislosti s letounem společnosti Smartwings, který v roce 2019 letěl z Řecka do Prahy s porouchaným motorem. Webu Zdopravy.cz to řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Obviněný je podle něj stíhán kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti.
1. 7. 2021|

Záchranné práce v Izmiru skončily. Zemětřesení má 116 obětí

Počet obětí pátečního zemětřesení v Egejském moři vystoupal na 116. V tureckém Izmiru, kde si otřesy vyžádaly 114 životů, skončilo pátrání po obětech a přeživších. Záchranáři z trosek budov vysvobodili 107 lidí. Ve třetím největším tureckém městě bylo zraněno více než tisíc osob.
4. 11. 2020|

Kvůli zemětřesení v Egejském moři zemřelo 109 lidí. Záchranáři z trosek vyprostili malou holčičku

Páteční zemětřesení v Egejském moři si vyžádalo již 109 životů, převážnou většinu z nich v západotureckém městě Izmir, informovala s odvoláním na turecké úřady agentura AP. V třetím největším tureckém městě pokračuje pátrání po obětech i přeživších. Turečtí záchranáři v úterý vysvobodili čtyřletou holčičku, která v troskách strávila 91 hodin.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 13:23|

Zemětřesení v Řecku a Turecku má nejméně 85 obětí. Prohledávání trosek komplikují následné otřesy

Páteční zemětřesení v Řecku a Turecku už má nejméně 85 obětí, až na dva jsou všichni mrtví hlášeni z tureckého přístavního města Izmir. V třímilionovém velkoměstě hasiči i nadále pátrají po zavalených v osmi zřícených budovách, uvedl zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský. V Turecku se při zemětřesení zranilo téměř tisíc lidí, více než dvě stovky z nich vyžadují péči lékařů.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 13:57|

Muž v troskách po zemětřesení přežil 34 hodin. Turečtí záchranáři ale nacházejí již hlavně mrtvé

Záchranáři v Turecku našli živého sedmdesátiletého muže pod sutinami domů, které se zřítily při pátečním silném zemětřesení. Muž v troskách přežil 34 hodin. Otřesy zasáhly především západ Turecka a řecký ostrov Samos, počet obětí vystoupil na 81. Turecká agentura Anadolu uvedla, že v Turecku je 79 mrtvých. Na Samosu zemřeli dva lidé.
1. 11. 2020Aktualizováno1. 11. 2020, 22:36|

Řecko a Turecko zasáhlo silné zemětřesení. Ve Smyrně se zřítily domy, ostrov Samos hlásí tsunami

Část Řecka a Turecka v pátek zasáhlo zemětřesení s ohniskem v Egejském moři v hloubce 16,5 kilometru. Otřesy pocítili i obyvatelé Atén a Istanbulu. Ohnisko se nacházelo třináct kilometrů severně od řeckého ostrova Samos. Při zemětřesení v Turecku zemřelo nejméně dvanáct lidí a přes 550 obyvatel utrpělo zranění. Řecko hlásí dvě oběti a dvacítku zraněných. Podle Evropského středomořského seismologického centra (EMSC) otřes dosáhl síly 6,9 stupně, turecké úřady uvádí sílu 6,6 stupně.
30. 10. 2020Aktualizováno30. 10. 2020, 20:33|

Řecko za den zastavilo na hranicích 10 tisíc lidí. Turecko je podle Atén ponouká

Řecko od soboty zamezilo tomu, aby hranici z Turecka překročilo téměř 10 tisíc lidí plánujících požádat v EU o azyl. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vládní zdroj. Na řecké ostrovy v Egejském moři – Lesbos, Chios a Samos – doplulo ráno přes pět set běženců, napsala agentura Reuters s odvoláním na představitele policie. Obyvatelé Lesbu některým brání ve vylodění. Eurokomisař Margaritis Schinas požaduje krizovou schůzku ministrů vnitra.
1. 3. 2020Aktualizováno1. 3. 2020, 17:25|

V táboře na Samosu vypukly potyčky. Několik migrantů skončilo v nemocnici

V táboře Vathy na řeckém ostrově Samos se v pondělí večer střetli migranti ze Sýrie a Afghánistánu. Nejméně tři lidé utrpěli bodná zranění. Policie použila slzný plyn, aby nepokoje uklidnila. Záhy vypukl požár, jehož příčina zatím není známá. Osm osob muselo být převezeno do nemocnice poté, co se nadýchaly kouře.
15. 10. 2019|

Na řeckém ostrově Samos vyhnal lesní požár z hotelů tisíc lidí, některé uvěznil kouř na pláži

Řecké úřady v sobotu kvůli lesnímu požáru na ostrově Samos dočasně evakuovaly asi tisíc lidí z pěti hotelů. Několik desítek osob musela odvést pobřežní stráž přímo z pláží, protože je na pobřeží uvěznil hustý kouř, píše agentura DPA. Hasiči dostali požár do rána pod kontrolu, turisté se už do hotelů vrátili.
25. 8. 2019Aktualizováno25. 8. 2019, 15:14|