TÉMA

Jiří Beneš

Až čtyři kontroly na jeden projekt. Ministerstvo chce změnit pravidla prověrek národních dotací

Ministerstvo financí připravuje změny kontrol veřejných financí. Se zástupci obcí diskutuje, jak upravit systém prověrek u národních dotací. Často se totiž stává, že kontroly probíhají duplicitně. Věcný záměr zákona by mohl být hotový ještě letos, ministerstvo financí samosprávám slibuje, že se prověrky zjednoduší.
7. 4. 2023|

Nakažených přibývá, do nemocnic však míří méně. Může za to asi počasí i mutace koronaviru

V úterý v Česku přibylo přes tři sta nemocných s covidem-19, ve středu téměř čtyři sta. I přes vyšší nárůsty z posledních dní ale platí, že pouze minimum z nich má vážný průběh. Aktuálně leží v nemocnici kvůli koronaviru 130 lidí, z toho 31 ve vážném stavu. Tato čísla jsou daleko nižší než na začátku dubna. Příčin, proč tomu tak je, může být více – od změny počasí až po změnu samotného viru.
27. 8. 2020Aktualizováno27. 8. 2020, 13:31|

Dodržovat hygienická opatření, podporovat imunitu a nepanikařit, radí v manuálu odborníci z Bulovky

Dva profesoři z Nemocnice na Bulovce Jiří Beneš a Ladislav Machala vytvořili manuál ke koronaviru. Přední čeští infekcionisté v něm popisují vlastnosti nákazy a radí, jak se v době pandemie této nemoci chovat. Podle jejich doporučení by lidé například měli dodržovat hygienická opatření, snažit se posílit si imunitu, ale také nepanikařit. Text je volně šiřitelný, zveřejnila ho i další média jako iRozhlas nebo Lidovky.cz.
18. 3. 2020|

Zbytky jídla od Vánoc, ale i mršiny. Ochránci přírody varují před nezákonným vábením zvěře

V blízkosti Města Albrechtic na Krnovsku zaznamenali ochránci přírody několik případů nevhodného způsobu vábení zvěře. V lesích u posedů našli zbytky nevhodných potravin, ale také mršiny, které jsou velmi nebezpečné, protože mohou být zdrojem různých nemocí, například i afrického moru prasat. Právě takzvané masité újedě jsou dokonce zakázané a v případě porušení zákona hrozí myslivcům vysoké pokuty.
9. 1. 2020|

Dříve husté lesy, dnes měsíční krajina. Na Bruntálsku zalesňují hektary holin po kůrovci

Lesníci se vyrovnávají s kůrovcovou kalamitou, která za sebou v nejhůře zasažených oblastech včetně Bruntálska a Krnovska zanechala prázdné holiny. Například Město Albrechtice se momentálně ve spolupráci s Hnutím Duha snaží opět zalesnit prázdná místa. Dobrovolníci sází břízy, které dokáží zastavit případnou další degradaci půdy a také vytvořit vhodné podmínky pro další stromy.
20. 8. 2019|