TÉMA

Jízda králů

V Němčičkách se šlehalo s obřími žílami. Kroje nechyběly ani ve Vlčnově

Některými obcemi na jihu Moravy dopoledne jako už tradičně na velikonoční pondělí zněl zpěv mladíků a výskot šlehaných dívek. Někde krojovaná chasa vyšlehala děvčata obřími žílami, jak se také označují pomlázky – v Němčičkách na Břeclavsku upletli hned dvě, a to téměř pětadvacetimetrovou a více než šestnáctimetrovou. Na velikonoční obchůzku vyrazil dopoledne i král letošní Jízdy králů ve Vlčnově na Uherskohradišťsku, devítiletý František Janča. V Kyjově se zase koledníci vydali do ulic na voze taženém koňmi a v krojích.
1. 4. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 16:11|

Jízda králů v podání chasy ze Skoronic projela Kyjovem, měla třicet koní

Vrcholem programu letošního Slováckého roku byla v Kyjově Jízda králů v podání chasy z nedalekých Skoronic. Krále převlečeného v dívčím kroji s růží v ústech představoval desetiletý Teodor Šťastný, doprovázelo jej 29 jezdců. Právě shromáždění třiceti koní bylo na přípravách letošní jízdy nejnáročnější, řekla Marie Holcmanová, která jízdu pořádá.
13. 8. 2023|

Po pětileté pauze se v Hluku konala Jízda králů

Hlukem projela Jízda králů. Místo tradiční tříleté pauzy se uskutečnila po pěti letech a dvanáctiletý král Marek Šuránek čekal na svoji příležitost dva roky. Odklad tradice, která je zapsána na seznam světového dědictví UNESCO, způsobila pandemie covidu.
3. 7. 2022|

Králenské slavnosti letos koronavirus nezastavil. Vlčnovem projela Jízda králů

Vlčnovem na Uherskohradišťsku po roční pauze opět projela Jízda králů. Letos ji vedl desetiletý král Josef Pavelčík. Na cestě vesnicí ho provázela družina mladíků, kteří podle tradice přestali být chlapci a stali se z nich muži. „Čekání na odloženou Jízdu králů ve Vlčnově bylo dlouhé,“ uvedla maminka letošního krále. Slavnosti se uskutečnily po dvou letech, loni pořadatelé kvůli epidemické situaci akci zrušili. Doprovodný program se ovšem nekonal ani letos. Od roku 2011 je Jízda králů zapsaná na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO.
31. 5. 2021|

SeČTeno ze Zlínského kraje: Covid zastavil Jízdu králů. Výroba valašských frgálů se propadla

Koronavirová pandemie omezila život také ve Zlínském kraji, například i tradiční kulturní akce. Kvůli covidu byla už loni zrušena Jízda králů ve Vlčnově – událost, která je zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Velký je také vliv na místní podnikatele, výrazně utrpěli pekaři, například ti, kteří vyrábějí tradiční valašské frgály, nyní jich upečou zhruba jenom pětinu. Dopadům pandemie na život v Česku se věnuje pořad České televize SeČTeno, tentokrát ze Zlínského kraje.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 18:15|

V Česku se uzdravily téměř dvě třetiny nakažených koronavirem, Praha podpoří kulturu

V Česku během úterý přibylo 44 případů nákazy novým koronavirem, je jich 8630. Uzdravily se téměř dvě třetiny z celkových 8630 nakažených, tedy 5725 lidí. Obětí je 302. Česko ostatně pokračuje v rozvolňování opatření – nově nejsou povinné roušky při práci v kanceláři. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se také dohodl se svým rakouským protějškem Alexanderem Schallenbergem na úplném otevření hranic mezi oběma zeměmi. Praha se chystá podpořit kulturu a cestovní ruch částkou 251 milionů korun.
19. 5. 2020Aktualizováno19. 5. 2020, 22:40|

Barevné kroje rozzáří Kyjov. Po čtyřech letech začal Slovácký rok

Až třikrát víc lidí, než má obyvatel, bude v příštích dnech hostit Kyjov. Lidé tam míří na Slovácký rok, který se koná jednou za čtyři roky. Folklorní festival začal takzvaným předprogramem ve čtvrtek odpoledne a potrvá až do neděle. Radnice čeká víc než pětadvacet tisíc návštěvníků.
16. 8. 2019|