TÉMA

Ivana Stráská

Jihočeští zastupitelé zvolili hejtmanem kraje Martina Kubu
Hejtmanem Jihočeského kraje byl zvolen Martin Kuba z ODS, který získal 30 z 55 hlasů na ustavujícím povolebním zasedání. Občanští demokraté se už předtím dohodli na široké koalici s KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutím Jihočeši. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. V opozici skončili Piráti, STAN a hnutí ANO, které říjnové volby těsně vyhrálo.
3. 11. 2020Aktualizováno3. 11. 2020, 12:01|
Jihočeským hejtmanem bude Martin Kuba z ODS, placených radních bude šest
ODS bude mít na jihu Čech hejtmana – Martina Kubu. V radě by měla mít tři křesla, stejně jako ČSSD a KDU-ČSL s TOP 09, Jihočeši dvě. Placených pozic radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období. Subjekty se dohodly i na personálním obsazení krajské rady. Oznámil to Kuba po jednání stran, které chtějí uzavřít koalici.
7. 10. 2020Aktualizováno7. 10. 2020, 13:03|
Zimolovo hnutí Změna 2020 ve volbách pohořelo. V Jihočeském kraji získalo necelá dvě procenta
Jihočeské hnutí Změna 2020 někdejšího jihočeského hejtmana a bývalého místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly v podzimních krajských volbách získalo 1,91 procenta hlasů. Nový subjekt, který vznikl z velké části z řad někdejších členů sociální demokracie, tak nezískal žádný mandát v krajském zastupitelstvu. Oproti tomu sociální demokracie získala 8,74 procenta. Co se týče senátních voleb, za Změnu kandidoval v pelhřimovském obvodu její místopředseda Stanislav Mrvka, do druhého kola se ale neprobojoval.
4. 10. 2020|
Nepotřebujeme autobusy čínských turistů. Volební lídři v Jihočeském kraji by propagovali méně známá místa
Dlouhodobě je problémem Jihočeského kraje dopravní dostupnost a infrastruktura. To limituje i turistický ruch, který je jinak v jižních Čechách poměrně čilý. Letos ale kvůli epidemii koronaviru návštěvnost památek zachraňovali turisté z Česka. Na ty by se společně s turisty z Rakouska a Německa zaměřili i kandidáti na hejtmana. Více propagovat chtějí méně známá místa Jihočeského kraje.
21. 9. 2020|
Vojtěch nebyl nejhorší, ale funkci ministra nezvládal, myslí si někteří jihočeští lídři
Většina jihočeských lídrů se v předvolební debatě shodla na tom, že Adam Vojtěch (za ANO) nebyl nejhorším ministrem zdravotnictví. Někteří si myslí, že měl nevýhodu v tom, že byl mladý a nebyl odborník. Od Romana Prymuly (za ANO) očekávají zejména to, že do současné situace vnese pořádek. Od jednotlivých šéfů zaznívala převážně i chvála na vedení Jihočeského kraje za to, jak zvládl první vlnu koronavirové epidemie. Podle některých však může být nyní problém s nedostatkem zdravotnického personálu.
21. 9. 2020|
V Jihočeském kraji volí 55 zastupitelů, o hlasy usiluje 20 stran
Jihočeský kraj má 55 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvaceti kandidátních listinách uchází 919 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde lidé letos volí senátora: Strakonice a Pelhřimov.
4. 9. 2020|
Krajská bilance: Jih Čech hospodaří bez dluhů, problémem je letiště
Jihočeské krajské politice v posledních čtyřech letech dominoval projekt českobudějovického letiště, a postoj k němu bude muset zaujmout i nové zastupitelstvo, které vzejde z nadcházejících krajských voleb; ranvej a terminál totiž stále hledají strategického partnera na provoz. Tématem pak budou i dopady pandemie koronaviru, která významně zasáhla zdejší cestovní ruch. A v jaké kondici se jižní Čechy po uplynulých čtyřech letech nacházejí?
4. 9. 2020|Aleš Hazuka
Slevy, vouchery, vstupy zdarma. Kraje plánují záchranu turistické sezony
Kraje plánují na záchranu letošní turistické sezony dát stovky milionů ze svých rozpočtů. V pěti regionech chystají dobrovolné, nebo zlevněné vstupné do muzeí, hradů nebo zámků. V Praze a středních Čechách budou vstupy zdarma jako bonus k zaplacenému ubytování, Jihočeský kraj chce přispívat rodinám na delší pobyt až třemi sty korunami na člověka a noc.
25. 5. 2020|
Šumava má nové zóny. Dvě s nejpřísnější ochranou zabírají přes polovinu národního parku
Zóna přírodní, zóna přírodě blízká, zóna soustředěné péče a zóna kulturní krajiny vládnou nyní Šumavě. Nová zonace platí od neděle a rozložení zón schválilo ministerstvo životního prostředí i přesto, že neustávaly stížnosti z obou stran – od obcí i od ekologických spolků. Podle parkové správy nová zonace, o které se tolik diskutovalo, prakticky nijak neomezí návštěvníky Šumavy. Naopak by se jim měly otevřít nové oblasti.
3. 3. 2020|
Brabec stvrdil novou zonaci Šumavy. Nejpřísnější ochrana bude platit ve čtvrtině parku
Vyhlášku o nové zonaci Národního parku Šumava ve čtvrtek podepsal ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), platit bude od začátku března. Park regule rozdělí do čtyř sekcí s různým režimem ochrany, přičemž rozčlenění by mělo platit patnáct let. V současnosti má národní park zóny tři. Jihočeský kraj, který má k vyhlášce připomínky, rozhodnutí ministerstva nepřekvapilo.
13. 2. 2020Aktualizováno13. 2. 2020, 13:47|
Novým šéfem jihočeských sociálních demokratů se stal Václav Valhoda
Novým předsedou jihočeské ČSSD se stal Václav Valhoda, bývalý poslanec a současný místostarosta Volyně na Strakonicku. Na sobotní krajské konferenci strany v Českých Budějovicích získal 126 hlasů, byl jediným kandidátem. Jihočeská ČSSD nově místo dvou zvolila šest místopředsedů. Do nadcházejících krajských voleb povede jihočeské sociální demokraty hejtmanka Ivana Stráská.
1. 2. 2020|
Jihočeský kraj se ve sporu o zóny na Šumavě obrací na Nejvyšší správní soud
Spor o stanovení zón ochrany přírody na Šumavě, který vede Jihočeský kraj s ministerstvem životního prostředí a správou národního parku, nekončí. Kraj sice neuspěl se správní žalobou, podává ale kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. ČT to zjistila z justiční databáze infosoud. Kraj viní ministerstvo a parkovou správu, že ho vyloučily z jednání. Šumava i resort argumentují, že jejich postup byl podle zákona.
8. 1. 2020|Klára Hyláková
Za koho bude Zimola kandidovat ve volbách? Podle něj není nic jisté, podle Hamáčka za ČSSD
Předseda jihočeské sociální demokracie Jiří Zimola bude příští rok v krajských volbách kandidovat v dresu ČSSD, uvedl předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Zimolův projekt Změna 2020 není konkurencí sociální demokracie, ale platformou, která by měla na kandidátku přitáhnout významné krajské osobnosti sdílející podobné hodnoty s ČSSD. Podle Hamáčka to vyplynulo z jeho středečního setkání se Zimolou. Ten ale tvrzení šéfa sociálních demokratů rozporuje; je prý stále otázka, jestli vůbec bude kandidovat, a pokud ano, tak za koho.
14. 11. 2019Aktualizováno14. 11. 2019, 16:53|
Jihočeská hejtmanka předpovídá kůrovce na půlce Šumavy. Na nejvýše 15 procentech, oponují vědci
Kůrovec může v nejbližších letech na Šumavě podle vědců napadnout stromy maximálně zhruba na 15 procentech rozlohy národního parku. Masivnější šíření tohoto škůdce odborníci neočekávají. Vedení Jihočeského kraje však proti tomu tvrdí, že kůrovec zničí v nejbližších letech stromy na polovině rozlohy šumavského parku.
16. 8. 2019|