TÉMA

Milan Znoj

Zákon o střetu zájmů je obecný a limituje tisíce veřejných činitelů, odmítl Ústavní soud námitky

Ústavní soud nevyhověl návrhům prezidenta Miloše Zemana a skupiny poslanců na zrušení části zákona o střetu zájmů, který mimo jiné omezuje přístup firem ovládaných členy vlády k některým státním podporám a zakázkám. Námitky proti částem zákona jsou podle soudce zpravodaje Jana Filipa nedůvodné, legislativa je dostatečně obecná a kromě premiéra Andreje Babiše (ANO) limituje tisíce dalších veřejných činitelů. Babiš zdůraznil, že zákon respektuje, považuje ho ale za absurdní.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 17:04|

Předsedou Pirátů zůstává Ivan Bartoš, první místopředsedkyní Olga Richterová

Ivan Bartoš zůstává v čele Pirátů. Předsednickou funkci obhájil v sobotu na celostátním fóru v Ostravě. Na stejnou pozici kandidovali také poslanec Mikuláš Ferjenčík a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Pikal. Pikal se stal nakonec místopředsedou, zvolen byl také Radek Holomčík a Martin Kučera, jako první místopředsedkyně pokračuje Olga Richterová. Nové vedení by mělo stranu dovést do krajských a následně do sněmovních voleb.
11. 1. 2020Aktualizováno11. 1. 2020, 19:15|

Máme tady naprostou svévoli prezidenta, míní právník Wintr. Podle Leinerta ČSSD Zemana podcenila

Prezident Miloš Zeman svým jednáním jen protahuje protiústavní stav. Ve středečních Událostech, komentářích to řekl Jan Wintr z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Podle něj došlo k hrubému porušení ústavy a láme se základní princip, že stát nejedná tyransky, ale je vázán zákony. Za jediné řešení situace považuje Wintr ústavní žalobu na prezidenta.
15. 8. 2019|