TÉMA

Lesná

V Brně se v pondělí otevře nový tramvajový tunel. Linka číslo 1 se vrátí na svou trasu

V Brně se po otevření půlkilometrového tramvajového tunelu v Žabovřeské ulici vrátí po téměř dvou a půl letech na svou trasu tramvaj číslo 1. Od pondělí 1. května se kvůli tomu budou měnit jízdní řády tramvajových linek 3 a 10, linka 11 zanikne. Výstavba tramvajového tunelu ve skále pod Wilsonovým lesem byla součástí rozšíření Žabovřeské ulice na čtyři pruhy. Úsek velkého městského okruhu má být v této části dokončen příští rok v srpnu či v září, řekli dopravní ředitel dopravního podniku (DPMB) Jan Seitl a ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.
28. 4. 2023|

Víc než dvě desítky kněží na jihu Moravy změní farnost. Nových je málo

Na jižní Moravě přes léto změní své farnosti čtyřiadvacet farářů, to je víc než obvykle. Podle brněnského biskupství je obměna běžná. S pokrytím všech farností je ale problém, nově vysvěcených kněží je málo.
5. 8. 2021|

Nový kostel v brněnské Lesné čeká na požehnání. Věřící se za něj modlili desítky let

Požehnání v sobotu dopoledne dostane nový kostel v brněnské Lesné. Je první stavbou zasvěcenou blahoslavené Marii Restitutě, rodačce z Husovic. Vybudování netradičního chrámu trvalo necelých 30 měsíců, stálo přes 100 milionů korun. Na nové zázemí přispívali ve sbírkách sami věřící.
11. 9. 2020|

Aby si děti měly kde hrát. Města opravují a staví nová hřiště

V Břeclavi začali s opravami dětských hřišť – po odborné revizi dostali pracovníci technických služeb za úkol zajistit větší bezpečnost na herních prvcích a vyčistit jejich okolí. Hotovo by měli mít koncem září. Na nová hřiště se pak můžou těšit děti například v Brně-Lesné.
18. 8. 2020|

Nový kostel na Lesné stojí, zbývá vybavit interiér. Otevření pro věřící se ale může odsunout

Stavební firma předala římskokatolické farnosti budovu nového kostela na Lesné v Brně. Stavba trvala zhruba dva a půl roku, zbývá dokončit vybavení interiéru a osadit zvony pro zvonkohru. Farnost plánovala slavnostní otevření na 1. května letošního roku. Nadále s termínem počítá, bude ale záležet na vývoji situace kolem koronaviru.
18. 3. 2020|

30 let zpět: Ves na západě

Jak zasáhlo otevření hranic do života příhraniční vesnice Lesná na Tachovsku? Proč se obyvatelé obávali německých sousedů a jak vlastně přijímali stav po sametové revoluci?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
11. 3. 2020|

Kostel mezi paneláky. Věřící v brněnské Líšni se skládají na stavbu svatostánku

Nový kostel uprostřed sídliště má vyrůst v brněnské Líšni. Biskupství ve středu představilo návrhy architektů včetně vítězné varianty. Líšeňské sídliště má 25 tisíc obyvatel, duchovní centrum tam ale chybí. Na stavbu se ve sbírce skládají věřící. Díky darům mohli se stavbou nového kostela farníci začít i v Lesné.
15. 8. 2019|