TÉMA

Staříč

Na Frýdecko-Místecku odklízejí následky přívalových dešťů. O víkendu by už pršet nemělo

Lidé na Frýdecko-Místecku sčítají škody po večerních bouřkách a odstraňují následky. Přívalové deště zaplavily sklepy domů a zahrady. Hasiči měli téměř stovku výjezdů, čerpali vodu, čistili kanály a odstraňovali podmáčené stromy. V oblasti stále prší, ale podle meteorologů by měl déšť k večeru ustávat.
10. 6. 2022|

Britská firma by chtěla v důlní jámě ve Staříči pomocí gravitace vyrábět elektrickou energii

Evropská unie rozdělila první miliardy z Inovačního fondu. Nápady mají pomoci snížit emise skleníkových plynů. V silné konkurenci uspěl jediný projekt v Česku. Stojí za ním britská firma, která by chtěla v uzavřeném dole Staříč na Frýdecko-Místecku vyrábět pomocí gravitace elektrickou energii.
1. 8. 2021|

Beskydské obce zjišťují, co budou moci využít z likvidovaného Dolu Frenštát

Starostové obcí v Beskydech jednali s krajem a zástupci státního podniku Diamo o možnostech následného využití částí Dolu Frenštát. Spadají pod něj budovy, pozemky, ale i části infrastruktury, která je důležitá pro běžný provoz jednotlivých měst. Po mnoha letech bylo rozhodnuto, že bude Důl Frenštát zlikvidován.
28. 4. 2021|

Českých brambor je málo, i kvůli suchu. Jejich cena poroste

Na pultech obchodů chybí české brambory. Urodilo se jich míň i kvůli loňskému suchu. Cena tak podle pěstitelů poroste. Nedostatek vody navíc ohrožuje i letošní úrodu. Řada zemědělců proto zkouší nové odrůdy, které by měly být odolnější.
20. 4. 2020|

Berličky pro dravce jsou dobrou alternativou k hubení hrabošů jedem, tvrdí myslivec

Myslivec ze Staříče a spolupracovník zemědělců Luboš Hajný nabídl několik možností řešení krize způsobené přemnoženými hraboši. Ti už letos podle předsedy zemědělského svazu Martina Pýchy totiž způsobili škody téměř za dvě miliardy korun. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) z toho důvodu tak přistoupil k tomu, že bude individuálně povolovat použití jedu Stutox II. Použití jedu má ale závažné vedlejší dopady a proti rozhodnutí ústavu spadajícího pod ministerstvo zemědělství se ohradili například ornitologové.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 18:29|

OKD zasypává jámy dolu Paskov ve Sviadnově. Hotovo bude příští rok na jaře

Těžební společnost OKD začala v pondělí ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku zasypávat první z uzavřených jam někdejšího černouhelného Dolu Paskov. Ve Sviadnově zasype dvě jámy, první z nich je hluboká asi 600 metrů a bude se zasypávat dva týdny, druhá má hloubku přes 900 metrů a její zasypání potrvá tři čtvrtě roku. Práce přijdou na desítky milionů korun.
12. 8. 2019|