TÉMA

Gran Canaria

Na Kanárských ostrovech začala sopečná erupce, úřady se chystají evakuovat tisíce lidí

Na Kanárských ostrovech začala erupce sopky Cumbre Vieja. Ze sopky na ostrově La Palma stoupá sloup bílého a černého dýmu. Sopka chrlí také popel a lávu. Láva se blíží k obydleným oblastem a podle policie bude nutné v příštích hodinách evakuovat pět až deset tisíc obyvatel. Úřady zatím nehlásí raněné ani mrtvé.
19. 9. 2021Aktualizováno19. 9. 2021, 22:40|

Padesátimetrové plameny a další tisíce evakuovaných. Gran Canarii pustoší nekontrolovatelný požár

Požár na španělském ostrově Gran Canaria už zničil území o velikosti šesti tisíc hektarů. Kvůli šířícím se plamenům už úřady evakuovaly přes devět tisíc lidí včetně turistů a uzavřely dvě desítky silnic. S ohněm bojuje jedenáct set hasičů, kterým pomáhá šestnáct letadel s hasicí technikou. Boj s až padesátimetrovými plameny jim komplikuje zejména nepřístupný horský terén v tamním národním parku, kde je hlavní ohnisko požáru.
19. 8. 2019Aktualizováno19. 8. 2019, 20:49|

Na Gran Canarii v týdnu zastavili velký lesní požár, ale už zase hoří. Lidé museli opustit i hotel

Na ostrově Gran Canaria vypukl lesní požár – a to jen čtyři dny poté, co se hasičům podařilo zlikvidovat jiný. Při něm plameny strávily na 1500 hektarů porostu. Kvůli novému požáru úřady nařídily evakuace, lidé museli opustit i hotel poblíž vyhlídkového místa Cruz de Tejeda a několik odlehlých usedlostí a domů poblíž obcí Valleseco, Tejeda a Moya.
17. 8. 2019|

Hasiči dostali pod kontrolu požár u Atén. Na Gran Canarii evakuovali přes tisíc lidí, pomáhá i armáda

Řeckým hasičům se v pondělí ráno podařilo dostat pod kontrolu rozsáhlý požár východně od Atén. Nebyl při něm nikdo zraněn, ale dva domy byly zničeny, sdělil zástupce místní správy řecké televizi Skai. Více než 140 hasičům pomáhalo také pět hasicích letadel a stejný počet vrtulníků. Hoří i na ostrově Gran Canaria, kde hasičům komplikuje práci silný vítr. Evakuováno bylo od soboty přes tisíc lidí. Španělská vláda vyslala na ostrov armádní posily.
12. 8. 2019Aktualizováno12. 8. 2019, 21:20|

Na ostrově Gran Canaria zuří lesní požár. Ohrožuje obce i národní park

Na španělském ostrově Gran Canaria hasiči bojují s lesním požárem, který už donutil na tisíc místních obyvatel opustit své domovy. Podle agentury Reuters ohrožuje řadu obcí a národní park Tamadaba na západě ostrova. Škody na majetku ani oběti ale úřady zatím nehlásí.
11. 8. 2019|