TÉMA

Sotheby's

Ruský oligarcha žaluje Sotheby's kvůli obchodu za miliardu eur. Proces může nasvítit zákulisí trhu s uměním

Ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev, který žije už několik let v Monaku, obviňuje aukční společnost Sotheby’s z podílu na podvodu, který od Rybolovleva vylákal desítky milionů dolarů. Věděla prý o vedlejších úmyslech švýcarského obchodníka s uměním, jenž se miliardáři nabídl jako zprostředkovatel k nákupu děl da Vinciho či Modiglianiho. Soudní spor se Sotheby’s, který se začal tento týden projednávat, je součástí jedné z nejdéle trvajících pří ve světě umění. Aukční síň obvinění odmítá.
9. 1. 2024|

Klimtův obraz zlomil aukční rekord, prodal se za 85 milionů liber

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem (Dame mit Fächer) se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy korun). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem úterní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber, k níž se připočítává ještě aukční přirážka.
27. 6. 2023|

V aukci se prodal obří gorgosaurus. Sběratel za něj dal šest milionů dolarů

Kompletní fosilie obřího masožravého gorgosaura se ve čtvrtek prodala v New Yorku za více než šest milionů dolarů (145 milionů korun). Nový majitel tohoto sedmasedmdesát milionů let starého dinosaura s mohutnými čelistmi plnými ostrých zubů a s drobnými předními končetinami není známý, informuje server CNN.
28. 7. 2022|

Za černý diamant kupec zaplatil 91 milionů korun. Původ drahokamu může být spojený s meteoritem

Vzácný černý diamant Enigma se v Londýně vydražil za 3,16 milionu liber (zhruba 91 milionů korun). Podle aukčního domu Sotheby's jde o největší broušený diamant, jaký kdy byl prodán v dražbě. Původ Enigmy se spojuje s dopadem dávného meteoritu. Vědci jeho stáří odhadují na miliardy let, „zažil“ tedy dobu, kdy se Země teprve utvářela do dnešní podoby.
10. 2. 2022|

Sotheby's draží současné české umění i Kaplického blob

V britské aukční síni Sotheby's začala aukce výtvarného umění dvacátého století, hojně jsou na ni zastoupeni i čeští umělci. Desítku děl od současných tvůrců zařadila aukční síň do nabídky ve spolupráci s českou galerií Kodl. Vedle současného tuzemského umění je možné v aukci koupit i tvorbu Jana Kaplického či Mikuláše Medka.
5. 11. 2020|

Vzácný autoportrét Rembrandta se prodal téměř za půl miliardy korun

Vzácný autoportét barokního malíře Rembrandta van Rijna se na aukci společnosti Sotheby's prodal za více než 14,5 milionu liber (přes 420,7 milionu korun). Jde o nejvyšší částku, jakou doposud nějaký kupec za vlastní podobiznu tohoto velikána výtvarného umění zaplatil, uvedla londýnská pobočka Sotheby's.
28. 7. 2020|

Dýmka a telefon za statisíce. Pasta Oner vydraží obraz v Londýně

Obraz Pipe and Phone českého výtvarníka, který si říká Pasta Oner, se bude na podzim dražit v londýnské aukční síni Sotheby's. Dílo umělce, který v devadesátých letech přicházel do konfliktů s policií kvůli graffiti, se podle odhadů vydraží až za patnáct tisíc liber (přes čtyři sta tisíc korun). Jiná Onerova díla mohou zájemci zhlédnout v českých galeriích, v současnosti jeho tvorbu najdou například v Hluboké nad Vltavou.
5. 8. 2019|