TÉMA

Varšavské povstání

Witold Pilecki se nechal zavřít do Osvětimi, aby informoval o zvěrstvech nacistů. Nakonec se stal obětí komunistů

Před 75 lety popravili komunisté polského odbojáře Witolda Pileckého, který se v roce 1940 nechal jako jediný člověk dobrovolně zatknout nacisty a odvézt do koncentračního tábora v Osvětimi-Březince, aby v utajení zpravil svět o zvěrstvech, která se v něm odehrávají. Jako první poskytl svědectví o proměně Osvětimi z klasického vězeňského tábora na továrnu určenou k vyhlazování lidí. Dnes nese Pileckého jméno ulice ve Varšavě a také několik polských škol.
25. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 05:39|

Kaczyński odsoudil Izrael za kritiku zákona, který může omezit navracení majetku

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński odsoudil Izrael za kritiku chystaného polského zákona, který by podle některých hodnocení mohl zmařit snahy Židů o navrácení majetku zabaveného v době holocaustu a komunismu. Polsko nikomu nic nedluží, řekl bývalý polský premiér v rozhovoru s listem Gazeta Polska.
6. 7. 2021|

Stydím se za to, co Němci udělali Polákům, řekl ve Varšavě ministr zahraničí Maas

O odpuštění za zločiny, které spáchali nacisté za druhé světové války v Polsku, požádal Poláky německý ministr zahraničí Heiko Maas. U příležitosti 75. výročí vypuknutí povstání proti německé okupaci se ve Varšavě konala řada pietních akcí, kterých se zúčastnili nejvyšší představitelé Polska včetně prezidenta Andrzeje Dudy a premiéra Mateusze Morawieckého. V 17 hodin, v okamžik, kdy povstání před 75 lety začalo, držela celá země minutu ticha. Zněly jen kostelní zvony a sirény.
1. 8. 2019Aktualizováno1. 8. 2019, 18:24|

„Nejednou jsem si uvědomil, že za sebou tahám nohy.“ Varšavané vzpomínají na povstání

Do Polska přijel německý ministr zahraničí Heiko Maas, aby si připomněl výročí Varšavského povstání, které vypuklo 1. srpna 1944. Proti obrovské přesile vojsk třetí říše se tehdy postavila podzemní Zemská armáda. Vzdorovat vydržela 63 dní. Během bojů zahynulo až osmnáct tisíc jejích vojáků a bezmála 180 tisíc civilistů. Po porážce povstání srovnali nacisté město se zemí.
31. 7. 2019|