TÉMA

Pavel Němec

Chybějící zákon je můj dluh, říká Zeman. Že neprošla poslední jeho verze, ho ale těší

Za dluh, který po sobě zanechá, považuje končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman to, že za deset let jeho působení nevznikl nový zákon o státním zastupitelství. Zároveň je však rád, že nakonec nebude přijata novela, která z původního komplexního návrhu zbyla. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Zdůraznil, že rezignaci oznámil s takovým předstihem, aby ponechal dost času k nalezení svého nástupce. Myšlenku, že by vláda do funkce instalovala někoho, kdo státním zástupcem není, označil za znásilnění systému.
13. 6. 2021|

Pardubické nemocnice odmítají používat rychlotesty na koronavirus. Kvůli chybným výsledkům

Sady rychlotestů, které pardubické nemocnice dostaly od státu, nejsou podle nich spolehlivé. Jedna přitom stojí zhruba tři sta korun. Jedním z míst, kde se testování trochu vymklo z rukou, je léčebna v Moravské Třebové. Kvůli pozitivnímu výsledku z rychlotestů u osmi zdravotníků zde hrozilo omezení péče. Následné vyšetření ale nemoc covid-19 u nikoho z nich nepotvrdilo.
9. 5. 2020|

Deset bývalých členů ostravské ČSSD chce zpátky do strany. Pokud se nedohodnou, podají žalobu

Už deset bývalých členů sociální demokracie v Ostravě se domáhá svého návratu do strany. Požadují obnovení členství i revizi loňského rozhodnutí předsednictva ČSSD, kterým byly zrušeny jejich původní místní organizace. Podání těchto žádostí je podmínkou pro případné následné podání žaloby na vedení strany.
23. 1. 2020|

Opozice v Mohelnici si stěžuje na praktiky vedení města. Komise z ministerstva jim dala za pravdu

Na poměry při jednáních zastupitelstva města si stěžuje mohelnická opozice. Vadí jí málo prostoru k vyjádření nebo to, že se po třiceti letech přestaly na zastupitelstvu projednávat informace z činnosti rady města. Požádala proto o pomoc ministerstvo vnitra. Kontrola skončila před několika dny a město podle ní porušuje ve třech případech zákon o obcích. Radnice tak musí zjednat nápravu.
6. 12. 2019|
Interview ČT24

Šéf žalobců může mít i desetiletý mandát, připouští ministryně Benešová

Připravovaná novela zákona o státních zástupcích počítá pro všechny se sedmi lety jejich funkčního období, uvedla v pořadu Interview ČT24 ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Nebrání se však ani diskusi o návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který předložil model stejný jako u soudců, tedy deset let u nejvyšších soudů a sedm let u zbytku soudní soustavy. Benešová také zdůraznila, že „nejvyššího státního zástupce v žádném případě nebude měnit tato vláda“. Reagovala tak na kritiku z demonstrací.
30. 7. 2019|