TÉMA

Hracholusky

Nemávejte na nás, prosí vodní záchranáři. Často zamíří k lidem, kteří pomoc nepotřebují

Rekreanti u vodních nádrží v Česku často komplikují práci vodních záchranářů. Jde sice o drobnost, záchranáře ale stojí spoustu času. Lidé na ně totiž mávají, čímž je matou. Právě mávající člověk je totiž zpravidla ten, který záchranářům ukazuje místo, kde mají první pomoc poskytnout.
20. 7. 2023|

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla blesková povodeň. V pátek Českem opět přejdou silné bouřky

Český Krumlov a Týn nad Vltavou zasáhla v noci na čtvrtek blesková povodeň. V Týně to byla podle starosty nejhorší záplava od roku 2002. Po nočním intenzivním dešti a bouřkách platila ve čtvrtek zhruba na desítce míst v jižních a středních Čechách výstraha před povodní. Nejvážnější situace, třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, není v tuto chvíli již nikde. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové zároveň upravili novou výstrahu. Velmi silné bouřky hrozí v pátek během dne, na Moravě i ve Slezsku se mohou bouřky objevit i večer.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 20:03|

Úhlavu znečistila chemikálie. Pitná voda ohrožena není, lidé by ale neměli jíst ulovené ryby

Do Úhlavy, která zásobuje pitnou vodou Plzeň, unikla chemická látka na impregnaci dřeva. Zásobování pitnou vodou ovšem ohroženo není a lidé se nemusí obávat ani kontaminace vodovodních řadů. Krajské město bude dočasně brát pitnou vodu z Radbuzy. Do Úhlavy se látka dostala Drnovským potokem z výrobního areálu v Klatovech, pravděpodobně v noci ze 7. na 8. října. Přes Úhlavu se potom chemikálie dostala až do Berounky.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 16:52|

V Česku se topí moc lidí. Záchranáři se je snaží varovat před často zbytečnými riziky

V posledních dnech se v Česku utopilo několik lidí – včetně jednoho dítěte. Právě na ty nejmenší se zaměřil projekt U vody bez nehody, na kterém spolupracují vodní záchranáři. Upozorňují ale, že pobyt ve vodě může být riskantní pro všechny.
28. 7. 2019|