TÉMA

Lehman Brothers

ČNB „sundavá nohu z plynu“, šokovala či dává naději, hodnotí ekonomové zvýšení sazeb

Ekonom Lukáš Kovanda míní, že Česká národní banka (ČNB) navýšením základní úrokové sazby šokovala Česko i celý svět. ČNB se ve čtvrtek rozhodla sazbu razantně navýšit o 1,25 bodu na 2,75 procenta. Kovanda uvedl, že centrální banka tím „sundává nohu z plynu“ a snaží se rychle vrátit měnovou politiku do normálního režimu. Podle České bankovní asociace (ČBA) by se dokonce základní úroková sazba během několika měsíců mohla dostat až ke 3,5 procenta.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 21:20|

Čínský obr Evergrande se topí v dluzích a hrozí mu bankrot. Čeká se, že zasáhne vláda

Problémy velké čínské realitní společnosti Evergrande se prohlubují. Úřady oznámily bankám, aby neočekávaly, že firma příští týden uhradí předepsanou splátku dluhu. Firma s desítkami tisíc zaměstnanců je podle analytiků před krachem. Její závazky dosáhly v přepočtu 6,5 bilionu korun. Kolaps čínského gigantu ohrožuje celý tamní bankovní sektor a stabilitu ekonomiky, experti varují i před dopadem na světové hospodářství. Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové analytici ale očekávají, že nakonec dojde k intervenci státu a společnost nezkrachuje.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 20:07|
Komentář

Hanyš: Pandemie není pro mladé Čechy první zkouška. Znají bytovou tíseň i krizi po roce 2008

Je iluzorní tvrdit, že stávající pandemie nemoci COVID-19 představuje pro mladou generaci první zatěžkávací zkoušku, píše ve svém komentáři filosof Milan Hanyš z Karlovy Univerzity. A upozorňuje, že dnešní třicátníci vstupovali na trh práce během hospodářské krize a svůj dospělý život startovali i navzdory vyhladovělému trhu s bydlením.
30. 4. 2020|
Doporučujeme

Poskvrněná legenda jménem Deutsche Bank. Jedna z největších bank Evropy bojuje o přežití

Na jedné straně velké ambice, na druhé nejhlubší ztráta od dob krize. Deutsche Bank se snaží znovu postavit na nohy. Německý finanční ústav nedávno oznámil restrukturalizaci a podle analytiků tak rozehrál náročnou šachovou partii, jejíž výsledky jsou značně nejisté.
25. 7. 2019Aktualizováno27. 7. 2019, 20:30|