TÉMA

Mák

Americké vojáky vystřídali drogově závislí. Taliban v boji proti opiu využívá bývalou základnu

Taliban vyhlásil v Afghánistánu válku drogám. Zakázal pěstování máku i výrobu opia a pervitinu. Závislé, kteří žijí na ulicích, v raziích přesouvá do přeplněných odvykacích center. Maková pole však byla ve válkou poznamenané zemi na hranici ekonomického kolapsu jediným zdrojem obživy pro část tamních zemědělců, kteří nyní nemají pro svá vyprahlá pole alternativu. Produkce opia v Afghánistánu přitom paradoxně roste. Do výroby a pašování jsou zapojeni příslušníci Talibanu, islamistického hnutí, které zákaz samo vydalo.
17. 4. 2023|

Taliban poprvé od převzetí moci v Afghánistánu jednal v Evropě

Delegace afghánského vládnoucího islamistického hnutí Taliban vedla první oficiální jednání v Evropě od srpnového převzetí moci v Afghánistánu. Setkání za zavřenými dveřmi se konala v hotelu v horách nad norskou metropolí Oslo. Třídenní rozhovory, které se mají zabývat především zmírněním humanitární krize v zemi, začaly v neděli přímým setkáním mezi zástupci Talibanu a občanské společnosti.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 22:12|

Vojska NATO na podzim opustí „hřbitov impérií”. Afghánistán se změnil, tvrdí generál Pavel

Spojené státy a další země Severoatlantické aliance (NATO) minulý týden oznámily, že začnou stahovat svá vojska z Afghánistánu. Ministři obrany spojeneckých zemí se shodli, že první vojáci z asijské země odejdou na jaře s tím, že ti poslední ji opustí na podzim. Od začátku konfliktu letos uplyne dvacet let, zahraniční vojska podle generála Petra Pavla za sebou přitom zanechávají jiný Afghánistán, než kterým byl předtím. Svou roli ve válce sehráli i čeští vojáci.
19. 4. 2021|

Pěstování máku je na vzestupu. Letošní úrodu však mohou ovlivnit choroby z vlhka

Osevní plocha máku se letos podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně rozrostla o 12,5 procenta na 40 255 hektarů. Činí tak 1,6 procenta celkových osevních ploch. Ještě však není jisté, že se úměrně tomu zvýší také úroda. Pěstitelé se obávají plísňových chorob spojených s letošní větší vlhkostí, řekl předseda spolku Český modrý mák Jaromír Gec.
21. 7. 2020|

Mrazíky poničily ovocné sady. Plodiny kvůli teplé zimě ztratily mrazuvzdornost

Česko se musí připravit na horší úrodu některého ovoce. Silné mrazy, které v neděli a na počátku týdne zasáhly Česko, poničily například sady meruněk. Pučící keře a stromy po teplém týdnu zažily šok a pěstitelé říkají, že část z nich plodit nebude. Pokud mrazy zničily celou úrodu meruněk, pro ovocnáře to znamená ztrátu až 80 milionů korun. Riziko hrozí také u broskví a dalších peckovin, naopak například jabloně by mrazy neměly zásadně poškodit.
24. 3. 2020|

Sucho, přeháňky, sucho. Proměnlivost letošního počasí dopadá i na sklizeň máku

Letošní žně jsou výrazně pomalejší než loňské. Někde je sucho, jinde zemědělci naopak nesklízejí kvůli častým přeháňkám. Proměnlivost a nestálost počasí dopadá i na pěstování máku.
11. 8. 2019|

Česko vévodí pěstování máku. Nová cechovní pečeť má zabránit jeho pančování

Po letošní sklizni budou moci spotřebitelé poprvé koupit český mák s novou cechovní normou, získal totiž pečeť České cechovní normy. Nechal ji zapsat Spolek Český modrý mák, aby komoditu ochránil před pančováním ze zahraničí. Norma platí pro konkrétní modrosemenné odrůdy, které splňují kritéria potravinářského máku. Česko je jeho největším producentem a vývozcem na světě, export se ročně pohybuje kolem jedné miliardy korun.
18. 7. 2019|