TÉMA

Digitální měna

Ve středoamerickém Salvadoru se vedle dolaru stává oficiální měnou i bitcoin

Středoamerický Salvador se stává v úterý první zemí, kde je oficiálním platidlem bitcoin. Prezident Nayib Bukele představil plán jeho zavedení v červnu a tamní vláda opatření prezentuje jako způsob, jak podpořit tvorbu pracovních míst a hospodářský rozvoj snížením závislosti na americkém dolaru. Ten se v zemi používá od roku 2001. Podle průzkumu se ale většina obyvatel domnívá, že z bitcoinu budou těžit hlavně bohaté vrstvy, zahraniční investoři a vláda.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 10:55|
Doporučujeme

Bitcoin ani po minulém propadu neumřel a zvednul se. To ho činí zajímavým už i pro velké firmy, říká odborník

Prudce nahoru a pak stejně intenzivně dolů. Zatímco na konci minulého týdne se bitcoin vyšplhal na cenu vyšší než 41 tisíc dolarů (884 700 korun), zpočátku týdne byl už zase pod 34 tisíci. Pro kryptoměny asi nic nezvyklého, pokud se ohlédneme zpětně. Přesto, je tentokrát něco jinak? Může za to pandemie? A především, co bude s digitálními měnami dál – na to vše odpovídal ekonom a expert na kryptoměny Dominik Stroukal.
14. 1. 2021|

Platidlo pro dvě miliardy uživatelů Facebooku. Plánovaná digitální měna čelí kritice kvůli bezpečnosti

Sociální síť Facebook opět stanula před americkým Kongresem. Tentokrát si představitele společnosti předvolali zástupci Senátu kvůli plánu nové digitální měny. Projekt s názvem Libra má už příští rok nabídnout dosud nevídané finanční možnosti. Úřady a řada odborníků se ale po skandálech s ukradenými daty obávají o bezpečnost.
17. 7. 2019|