TÉMA

Marek Dospiva

Penta může koupit autobusové nádraží Florenc. Obchod schválil antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil investiční skupině Penta koupit prostřednictvím Real Estate pražské autobusové nádraží Florenc. Úřad o tom informoval na internetových stránkách. Penta získá celou společnost ČSAD Praha Holding, která terminál i přilehlé lukrativní pozemky vlastní. Cenu transakce firmy nezveřejnily.
22. 11. 2023|

Kellnerová je stále nejbohatší Češkou. V první stovce žebříčku je sedm nováčků

Nejbohatší v Česku je dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem za 382,9 miliardy korun. Druhý je v letošním žebříčku časopisu Forbes majitel KKCG Karel Komárek se jměním za 190,2 miliardy korun, třetí se umístil realitní magnát Radovan Vítek se 144 miliardami korun. Pořadí na prvních pěti místech žebříčku se nezměnilo, v první desítce si nejbohatší Češi jen proměnili umístění. Ve stovce nejmovitějších Čechů je sedm nováčků, jmění všech lidí v žebříčku přesahuje 2,1 bilionu korun. Forbes ho zveřejnil na svém webu.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 10:55|

Penta mění vlastnickou strukturu, Haščák převádí podíl na rodinu

Finanční skupina Penta Investments mění vlastnickou strukturu. Jeden ze zakladatelů Jaroslav Haščák začal převádět svůj podíl v Penta Investments Group Limited, což je základní vlastnický fond celé skupiny, na rodinu. S odvoláním na první zápisy v evidenci skutečných majitelů o tom informovaly Hospodářské noviny (HN). Skupina změnu vlastnické struktury potvrdila, majitelé o ní prý uvažovali již delší dobu.
15. 6. 2021|

Nejbohatším Čechem byl loni Kellner. Na druhé místo se podle Forbesu posunul Komárek

V roce 2020 byl nejbohatším Čechem podle nového žebříčku časopisu Forbes většinový vlastník investiční skupiny PPF Petr Kellner, který letos v březnu tragicky zahynul. Na světě byl s odhadovaným majetkem 17,5 miliardy dolarů – tedy 382 miliard korun – 110. nejbohatší. V žebříčku dolarových miliardářů figuruje devět Čechů, což je dosud nejvíce.
6. 4. 2021|

Haščák se vzdává výkonných pozic v Pentě. Spolumajitelem zůstává

Spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák, jehož slovenská policie v úterý zadržela a obvinila z korupce, se s ohledem na situaci vzdává všech výkonných pozic ve skupině. Zůstává ale jejím spoluvlastníkem, sdělila ve středu Penta. Haščákovy výkonné funkce přebírá Iain Child.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 21:58|

Penta prodala výrobce letadel Aero Vodochody. Získá ho maďarský podnikatel a Omnipol

Penta Investments prodala výrobce letadel a dílů Aero Vodochody Aerospace maďarskému podnikateli Andrási Tomborovi a skupině Omnipol. Tombor má v kupci Aera, firmě AERO Investments Partners, 51 procent a skupina Omnipol ovládá 49 procent. Firmy to uvedly ve čtvrtek v tiskové zprávě. Cenu nebudou zveřejňovat.
11. 6. 2020|

Finančník Dospiva získal titul JUDr. opsáním cizí práce, tvrdí slovenský list

Jeden z nejbohatších Čechů, spolumajitel skupiny Penta Investments Marek Dospiva získal v roce 2002 na Slovensku titul doktora práv opsáním cizí práce, napsal slovenský list Denník N na svém webu. Dospiva podle deníku podváděl, ale podobně jako v případě bývalého předsedy slovenského parlamentu Andreje Danka mu titul JUDr. už nelze odebrat, zákon to neumožňuje. Dospiva uvedl, že způsob získání titulu nepovažuje za vhodný a dnes by tak určitě nepostupoval.
29. 3. 2020|

Realisté zřejmě po třech letech skončí. Strana zahájila hlasování o svém rozpuštění

Členská základna politického uskupení Realisté zahájila hlasování o ukončení činnosti. Strana o tom informovala na svém Facebooku. Sbor zakladatelů v červnu přijal usnesení, kterým doporučil stranu dobrovolným rozpuštěním zrušit. Důvodem jsou neúspěchy ve volbách, pasivita krajských organizací či odchod mnoha členů do jiných uskupení. Hlasování skončí příští týden v pondělí.
16. 7. 2019|