TÉMA

Varhany

Dva roky, než se změní akord. Nejpomalejší skladba na světě dohraje za šest století

V kostele St. Buchardi v německém Halberstadtu se v pondělí shromáždily davy lidí, aby jako první slyšely změnu akordu v nejdelší a nejpomalejší skladbě, která existuje. Na speciálních varhanách bude znít staletí, takže co při hraní běžné kompozice zabere pár vteřin, trvá v případě tohoto experimentálního díla roky.
6. 2. 2024|

Průzkum odhalil vážné poškození krovu poutního kostela v Dubu nad Moravou na Olomoucku

Mykologický průzkum v kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou na Olomoucku odhalil vážné poškození krovu. Jeden z trámů se dokonce přelomil. Známé poutní místo, které je vidět na kilometry daleko, by tak mělo projít rozsáhlou rekonstrukcí. Ovšem kromě krovu potřebují renovovat i varhany. Cena prací se odhaduje asi na padesát milionů korun.
2. 2. 2023|

Brno po letech příprav vypsalo zakázku na stavbu koncertního sálu

Brno udělalo další krok ke stavbě koncertního sálu. V nově vypsané zakázce hledá zhotovitele stavby, na kterou brněnští filharmonici čekají desítky let. Sál bude v centru města mezi Veselou a Besední ulicí, kde se už v letech 2015 až 2018 stavěly podzemní garáže. O zadávacím řízení informovala městská rada po svém zasedání.
5. 10. 2022|

30 let zpět: Vyrabovaný kostel na Chebsku

Otevření západních hranic po sametové revoluci s sebou přineslo svobodu cestování. Kostelům a církevním památkám v Československu však nastaly těžké časy. V brzkých porevolučních letech se staly terčem zlodějů, kteří je ve velkém vykrádali a cennosti pak odváželi za hranice. Jak potom takové památky vypadaly, dokládá příklad Kostela sv. Oldřicha ve Dřenicích na Chebsku.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
21. 7. 2022|

Do olomouckého chrámu se po opravě vracejí barokní Englerovy varhany. Jsou největší v Česku

Do olomouckého chrámu svatého Mořice se postupně vracejí po generální opravě největší varhany v Česku, které se řadí zároveň i mezi největší ve střední Evropě. Jejich jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera z roku 1745. Restaurování varhan se ujali varhanáři ze Slovinska, opravené části se do Olomouce postupně vracejí v několika kamionech. Plně rozeznít by se měly v chrámu opět na podzim, řekl organolog olomoucké arcidiecéze Jan Gottwald. Restaurování mořických varhan stálo téměř 38 milionů korun.
27. 5. 2022|

V Opočně dokončili rekonstrukci historických varhan. Chystá se jejich žehnání i koncert

V klášterním kostele Narození Páně v Opočně na Rychnovsku opět zazní zvuk varhan. Vzácný jednomanuálový nástroj z poloviny 18. století prošel v posledních čtyřech letech rekonstrukcí. V sobotu jej požehná královehradecký biskup Jan Vokál. Poté začnou varhany sloužit nejenom při bohoslužbách, ale také pří koncertech. Oprava byla možná díky dárcům a dotačnímu programu Královéhradeckého kraje.
23. 4. 2022|

Zájemci mohou přispět na opravu varhan v kapli Bouzova adopcí píšťal

Přispět na rekonstrukci varhan v kapli hradu Bouzova na Olomoucku bylo možné ve veřejné sbírce a nově také prostřednictvím adopce jednotlivých píšťal. Na opravu se dosud podařilo vybrat zhruba dvě stě tisíc korun, které budou využity na opravy hracího stroje a varhanní skříně. Celá rekonstrukce však vyjde na více než dva miliony korun. Varhany by se měly rozeznít ještě letos.
16. 3. 2022|

V Královéhradeckém kraji pomáhá s opravami varhan speciální projekt, píšťaly rozezní festival

Ojedinělý projekt pomáhá v Královéhradeckém kraji  postupně opravovat kostelní varhany. Za posledních třináct let do nich bylo investováno téměř jednačtyřicet milionů – převážně z krajské dotace. Přispívá ale i církev a dobrovolníci. Opravené nástroje si budou moci lidé poslechnout v rámci festivalu Vzkříšené varhany.
9. 9. 2021|

Dvacet let restaurování. Kadaň chce zapsat františkánský klášter na seznam UNESCO

Více než čtyři sta let staré vzácné malby odkryli restaurátoři v kostele františkánského kláštera v Kadani. Na jejich záchraně pracovali dvě dekády. Kostel je kompletně zrestaurovaný a vrací se do něj i mobiliář a varhany z 18. století. Poprvé si ho návštěvníci prohlédnou v červenci. Kadaň usiluje o zápis památky na seznam UNESCO.
21. 6. 2021|

Svátky konce roku doprovází zpěv už od starého Říma. Koledy po středověké Evropě roznesli poutníci

Tradice vánočních koled je pevně zakořeněná snad ve všech českých domácnostech. Ačkoliv se melodické písně během svátků těší přízni posluchačů už celá staletí, jejich historie je ještě mnohem hlubší. Zpívání vánočních koled totiž sahá až do dob starověkého Římského impéria, odkud se ve středověku rozšířily do celé Evropy. „Tichá noc“ nebo „Nesem vám noviny“ se objevily až mnohem později – v 19. století.
24. 12. 2020|

Odborníci začali rozebírat obří Englerovy varhany. Nástroj z chrámu svatého Mořice čeká oprava

Odborníci začali v olomouckém chrámu svatého Mořice rozebírat vzácné Englerovy varhany z roku 1745. Důvodem je jejich několik let plánovaná generální oprava. Varhany, jejichž jádro tvoří barokní nástroj vratislavského varhanáře Michaela Englera, prošly velkou opravou naposledy před půlstoletím. Podle hudebníků už není nástroj v dobré kondici, opravit je třeba především elektronické součásti. Varhany jsou největší v tuzemsku a patří i k největším ve střední Evropě.
14. 12. 2020|

Při opravě chrámu sv. Mořice v Olomouci pomáhají i chemici, odhalí materiály použité při stavbě

Pozdně gotický chrám svatého Mořice v Olomouci prochází rozsáhlou rekonstrukcí za skoro 130 milionů korun. S opravami pomáhají také olomoučtí chemici zapojení do programu ARTEKA, který vznikl díky spolupráci mezi olomouckou univerzitou a Národním památkovým ústavem. Chemická analýza přesně určí, jaké materiály a postupy se při stavbě používaly. To by mělo restaurátorům pomoci při opravě.
16. 7. 2019|