TÉMA

Vodárenská akciová společnost

Lidé si kvůli drahým energiím dělají častěji samoodečet, může to snížit zálohy

Mnohem častěji, než bývalo zvykem, si teď lidé dělají samoodečty plynu a elektřiny. Ukazují to nové zkušenosti dodavatelů energií. Podle některých se zájem zvýšil i několikanásobně. Část distributorů k tomu domácnosti sama vyzývala. Díky tomu totiž vidí, zda klienti šetří a můžou případně snížit zálohy, třeba i o několik tisíc korun.
18. 1. 2023|

Česko dál vysychá. Obce na jihu Moravy zakazují používat pitnou vodu k zalévání

Stav podzemních vod v Česku zůstává i po zimě nevyhovující. Na jihu Moravy už vodohospodáři zakázali ve dvanácti obcích používat pitnou vodu na zalévání nebo napouštění bazénů. Jedním z těchto míst je i Sulíkov na Blanensku.
28. 4. 2022|

Obce na Jedovnicku se napojují na blanenský vodovod. Trápí je nedostatek pitné vody

Vodohospodáři začali napojovat obce v okolí Jedovnic na páteřní blanenský vodovod. Investice za téměř 350 milionů korun má pomoci s dopady sucha. Kapacita jedovnického prameniště už totiž zejména v letních měsících přestává oblasti stačit. Nové potrubí a vodojemy mají zajistit dodávky i v příštích letech.
3. 6. 2020|

Katastrofální sucho. V celém Česku vysychají pole i vodní zdroje

Zemědělské sucho bylo v dubnu prakticky v celém Česku, silné nebo mimořádné sucho bylo také v osmdesáti procentech zdrojů podzemní vody. Situace je katastrofická, řekl na tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Tak špatnou situaci podle něj předchozí generace nezažily.
29. 4. 2020|

Obyvatelé obcí v Moravském krasu nemohou vrtat nové studny. Správci CHKO se bojí, že by zmizela voda z jeskyní

Správci chráněné krajinné oblasti Moravský kras zamítli místním obyvatelům většinu žádostí o povolení vyvrtání studny. Odčerpávání vody z vrtů by podle nich totiž mohlo kvůli současnému nedostatku podzemních vod ohrozit místní jeskyně.
16. 7. 2019|