TÉMA

Isaac Asimov

Hollywoodská stávka dorazila i do Česka. O práci na seriálech prý přišly tisíce lidí

Stávka amerických filmařů ovlivňuje i ty české. V tuzemsku se totiž zastavují natáčení velkých seriálů pro streamovací platformy jako Nadace či Interview s upírem. Hrají v nich totiž herci sdružení v odborovém svazu SAG-AFTRA, bez nichž nemá smysl točit. Podle zjištění ČT24 na těchto amerických projektech pracují tisíce místních filmových profesionálů a dalších pracovníků, kteří tak nyní musejí hledat jinou práci. Stále se točí evropské a české tituly, které stávka neovlivňuje.
27. 7. 2023|

Matematik před osmi lety předpověděl, že USA letos zasáhnou revolty a nepokoje. Použil metodu jako ze sci-fi Nadace

Vědec Peter Turchin před osmi lety pomocí kliodynamiky (matematické modelování dynamiky v dějinách) vypočítal rizika sociálního napětí, která se podle něj objevují každých padesát let. Jeho propočtu by nyní mohla dávat za pravdu pandemie, policejní násilí a politika amerického prezidenta Donalda Trumpa – podle některých expertů jde ale o přemrštěnou interpretaci. V historii je totiž příliš mnoho proměnných skutečností, než aby bylo možné očekávat pravidelné cykly událostí, uvádějí. Píše o tom italský deník La Repubblica.
12. 8. 2020|

Počítač, díky němuž Apollo 11 přistálo na Měsíci, byl slabší než dnešní kalkulačky

Zatímco pro běžného uživatele je pád operačního systému nepříjemností, která se dá snadno napravit, pro misi Apollo 11 by případná porucha počítače nebo programu znamenala katastrofu a zřejmě i smrt posádky. Proto museli počítačoví inženýři pro tento vesmírný let vymyslet něco úplně nového a superspolehlivého. Z pohledu současníka přitom tehdejší zázemí astronautů jistil systém velice triviální.
17. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 10:47|