TÉMA

Stěhování národů

Archeologové našli na Břeclavsku hrob s kostrou langobardského bojovníka z 6. století

Téměř neporušenou kostru bojovníka i s jeho dvěma psy našli archeologové na Břeclavsku, kde u vodní nádrže Nové Mlýny zkoumají jedno z největších pohřebišť germánských Langobardů z 6. století. Mimořádná kvalita kosterních pozůstatků přispěje podle archeologů k bližšímu poznání genetické skladby langobardské populace, jejího zdravotního stavu nebo stravovacích zvyklostí.
20. 6. 2022|

Hledači kovů objevili na Rakovnicku šperky z období stěhování národů. Mají nevyčíslitelnou hodnotu

Amatérští hledači kovů, kteří spolupracují s archeology, našli loni na Rakovnicku unikátní šperky – zlatý prsten a přezku z období stěhování národů. Vykládané jsou českými granáty a almandiny, které pocházejí zřejmě z Indie a Srí Lanky. Výzkum šperků různými odbornými pracovišti trval rok. Veřejnost by je mohla spatřit v létě příštího roku.
11. 11. 2021|

Archeologové objevili na Rychnovsku pozůstatky sídliště z období stěhování národů

Archeologové v místě budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku nalezli sídliště z doby stěhování národů datované do 3. až 5. století našeho letopočtu. Takové v Podorlicku dosud nezkoumali. Pozoruhodné jsou podle nich také nálezy sídliště z období eneolitu a starší doby železné. Na výzkumu spolupracují archeologové z Univerzity Hradec Králové (UHK) a rychnovského muzea.
8. 9. 2021|

Meč, textilie a šperky nalezli archeologové v germánském hrobě u Sendražic. Pochází z doby stěhování národů

V Sendražicích na Královéhradecku vykopali archeologové z Muzea východních Čech šest hrobů germánského kmene ze 6. století, tedy z období známého jako stěhování národů. Jeden z hrobů nebyl v průběhu staletí vykraden a až do současnosti ukrýval cenné šperky.
11. 7. 2019|