TÉMA

CHKO Moravský kras

Nejčastějším prohřeškem v chráněných krajinných oblastech jsou neoprávněné vjezdy aut i motorek

Chráněné krajinné oblasti (CHKO) řeší na svém území každoročně až stovky přestupků. Návštěvníci nejčastěji jezdí motorovými vozidly tam, kde je to zakázáno. Souvisí s tím také nevhodné parkování obytných vozů. České televizi to sdělilo patnáct oslovených CHKO. Stráž přírody může při kontrole udělit návštěvníkům blokovou pokutu v řádech až několika tisíců korun, i když často končí vše domluvou.
8. 7. 2023|

Igelitový sáček na krápníku už není k smíchu. V jeskyních je plastového odpadu stále víc

Vědci z Mendelovy univerzity v Brně dokumentují, kolik plastového odpadu je v krasových jeskyních. Nepořádku v posledních letech přibylo, odhaluje to podle nich zatížení krajiny. Plastový odpad se do jeskyní dostává splachem z povrchu.
3. 10. 2020|

Vznik vodní nádrže zničí život v Moravském krasu, varují ochránci. Teď stavět nebudeme, říká povodí

Případná stavba vodní nádrže u Holštejna na Blanensku by podle zástupců CHKO Moravský kras zničila hydrologii a život v jeskynním systému, chráněná krajinná oblast by se pak tím pádem podle nich mohla zrušit. Ministerstvo zemědělství chce nově hájit jednatřicet území pro vodní nádrže, mezi nimi je také Holštejn. Na negativní dopady možné stavby upozornil i ministr životního prostředí.
13. 5. 2020|

Turistika s bariérami. Nejen k Macoše se vozíčkáři dostávají s obtížemi

Strmé schody znepříjemňují vozíčkářům i návštěvníkům s kočárky výstup k lanovce, která vozí turisty od Punkevních jeskyní k propasti Macocha a zpět. Její provozovatelé usilují roky o rozšíření bezbariérového vstupu. Přístup bez překážek řeší i na jiných turisty hojně navštěvovaných místech.
4. 7. 2019|