TÉMA

Zákaz kouření

Rakouský ráj kuřáků padl. Zapálit si v restauraci nebo baru je odteď pod pokutou

V Rakousku vstoupil v účinnost zákon, který zakazuje kouření v restauracích, barech či kavárnách. Účastníci halloweenských večírků i štamgasti ve venkovských hospodách museli své cigarety uhasit úderem půlnoci. Alpská republika dosud platila za jeden z posledních rájů kuřáků v Evropské unii. Od 1. listopadu si milovníci tabáku mohou zapálit jen na zahrádkách a v dalších venkovních prostorách.
1. 11. 2019|

Asistenti přepravy budou pravidelně zasahovat i v noci. Zaměří se i na kuřáky na zastávkách

Asistenti přepravy, kteří dohlížejí především na bezpečnost v ostravské městské hromadné dopravě, budou nově pravidelně jezdit i ve spojích na nočních linkách. Cestující na ně narazí vždy o páteční a sobotní noci. Dopravní podnik Ostrava (DPO) tím reaguje na přání cestujících. Asistenti budou více dohlížet i na dodržování zákazu kouření na zastávkách MHD.
30. 9. 2019|

Rauchen verboten. Cigaretový kouř v listopadu definitivně zmizí z rakouských kaváren a restaurací

Všechny rakouské restaurace budou od 1. listopadu označeny cedulkou „Rauchen verboten“, tedy kouření zakázáno. Pro zákon zakazující kouření v restauracích zvedli ruku všichni rakouští poslanci vyjma zástupců svobodných (FPÖ). Zákaz kouření měl původně platit už od loňského 1. května, ale nyní už neexistující koalice lidovců (ÖVP) a FPÖ loni v březnu v parlamentu prosadila zrušení příslušné části protikuřáckého zákona schváleného předchozí koalicí lidovců a sociálních demokratů (SPÖ).
2. 7. 2019Aktualizováno2. 7. 2019, 16:52|