TÉMA

Tatiana Dyková

Příbuzný bratří Mašínů o nich točí film. Když na vás střílí, pacifismus není namístě, hodnotí jejich činy

Odbojová skupina bratří Mašínů patří k příběhům moderní historie, které stále vzbuzují emoce. Byli její členové, když vedli ozbrojený odboj proti komunistické totalitě, hrdinové, nebo vrazi? Režisér Tomáš Mašín, který je s Mašínovými vzdáleně spřízněn, je vnímá podle svých slov pozitivně. Dramatické události se rozhodl přenést na filmové plátno, scénář napsal Marek Epstein. Natáčení Bratrů začalo v srpnu. Jako Josef byl obsazen Oskar Hes, Ctirada ztvárňuje Jan Nedbal.
24. 8. 2022|

ČT mimořádně zpřístupnila 25 filmů

Česká televize ze svého videoarchivu mimořádně vybrala pětadvacet kinosnímků, které poslouží jako ohlédnutí za tuzemskou porevoluční kinematografií. Společnou mají nominaci na některou z českých filmových cen (většina dokonce ocenění i získala) a také omezenou dobu, po kterou je lze zhlédnout. V iVysílání si tyto filmy můžete přehrát jen do 12. dubna 2020.
28. 3. 2020|

Meda se nedá. Česká mecenáška dostala ke stým narozeninám inscenaci a výstavu

Česká mecenáška Meda Mládková oslaví na podzim sté narozeniny. U příležitosti významného jubilea se za jejím životem v pražském Museu Kampa, které založila a soustředila zde své sbírky, ohlíží jednak výstava a jednak divadelní představení. Hraje se v prostorách Sovových mlýnů, kde muzeum sídlí, a jmenuje se stejně jako hlavní hrdinka – Meda. Titulní role se zhostila Tatiana Dyková.
25. 6. 2019|