TÉMA

Alexandr Skvorcov

Na Zemi se vrátili tři astronauti z ISS. Odletěli před pandemií, přistáli do karantény

Po měsících strávených na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v pátek ráno v kazašské stepi nedaleko města Džezkazgan bezpečně přistála dvojice amerických astronautů a jejich ruský kolega. Návrat kabiny kosmické lodi Sojuz MS-15 na Zemi na živo přenášel americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
17. 4. 2020|

NASA chystá další dvě pracovní směny čistě ženského týmu vně ISS

Americká vesmírná agentura NASA chystá v lednu další dva pracovní výstupy čistě ženského týmu do otevřeného kosmu. Astronautky Christina Kochová a Jessica Meirová, které jako první ženy bez mužů pracovaly vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) už loni v říjnu, budou mít nyní za úkol pokračovat v nahrazování nikl-vodíkových baterií lithium-iontovými. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) to oznámil na svém webu.
9. 1. 2020|

Astronauti na ISS opravují přístroj na hledání antihmoty. Třetí fázi mají úspěšně za sebou

Astronauti Luca Parmitano a Drew Morgan v pondělí úspěšně zvládli už třetí pracovní směnu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). S další fází opravy detektoru kosmického záření Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) začali ve 12:31. Přímý přenos z šest a půl hodiny trvající pracovní směny vysílala na webu televize NASA.
2. 12. 2019Aktualizováno2. 12. 2019, 19:22|

Trojice astronautů přistála v kazašské stepi. Návrat z ISS proběhl bez komplikací

Návrat trojice astronautů z kosmické stanice ISS proběhl v naprostém pořádku – Američanka, Rus a Kanaďan přistáli nad ránem v Kazachstánu. Na oběžné dráze strávili 204 dní.
25. 6. 2019|