TÉMA

Milín

Na řidiče čekají objížďky kvůli pokračující stavbě D4 mezi Příbramí a Pískem

Řidiči letos musejí počítat s uzavírkami kvůli pokračující stavbě dálnice D4 mezi Příbramí a Pískem. Objížďky na ně budou čekat u Milína na Příbramsku nebo u Letů na Písecku. Projekt v letošním roce vstupuje do třetí stavební sezony a řidiči se už projedou po některých hotových úsecích dálnice, informovala za stavební firmy Daniela Pedret.
2. 3. 2023|

Reportéři ČT: Nacisté se mstili ještě po válce, jihozápadně od Prahy umíraly desítky lidí

Na začátku května 1945 byl Adolf Hitler mrtev, kapitulace podepsána a vojska se zastavila. Na pomezí středních a jižních Čech se odehrálo několik masakrů, které měla na svědomí poražená německá vojska. Unikátní fotografické svědectví z této doby uchovává Hornické muzeum v Příbrami. Jeho ředitel Josef Velfl strávil mnoho let tím, aby poskládal mozaiku událostí, které se po konci války seběhly na březích Vltavy v Živohošti. Masakry po válce odhalovali pro pořad Reportéři ČT Přemysl Čech a Jiří Vondráček.
18. 5. 2021|

Dostavba dálnice D4 podle silničářů brzy začne, stavební povolení chybí jen na jeden úsek

Dostavba dálnice D4 se blíží. Ministerstvo dopravy vydalo stavební povolení k vybudování úseku mezi Milínem na Příbramsku a Lety v jižních Čechách. Trasa bude dlouhá 11,4 kilometru a je součástí dostavby zbývajících 32 kilometrů dálnice mezi Příbramí a Pískem. Silničářům chybí stavební povolení už jen na jednu část dálnice. Pokud ho získají, začnou s její výstavbou  zřejmě v březnu příštího roku. Informovalo tom Ředitelství silnic a dálnic.
21. 10. 2020|

Poslední boj svedli Němci o Čechy. Do „pevnosti Böhmen“ zvažovali ukrýt i Hitlera

Válka spěla ke svému konci. Lidé v Čechách a na Moravě nebo alespoň v těch jejich částech, které byly zařazeny do protektorátu, toho za sebou měli již hodně. Desetitisíce jich přišly o život na popravištích, statisíce ve vyhlazovacích táborech. Ale skutečnou válku dlouho nepoznali. Někteří s ní byli konfrontováni až tehdy, kdy pro zbytek Evropy již skončila. V Čechách se bojovalo ještě čtyři dny po remešské a tři dny po berlínské kapitulaci.
6. 5. 2020|

Ve věku 89 let zemřel folklorista Dadák, autor desítek skladeb

Ve věku 89 let zemřel v pátek hudební skladatel, dirigent a dlouholetý manažer Společnosti českých skladatelů Jaromír Dadák. Informovala o tom jeho dcera Iva Škrovová. Komponoval klasickou hudbu, vedle ní ale také sbíral, studoval a upravoval i moravský, slezský a slovenský hudební folklor. Jako výkonný manažer zajišťoval festival Týden nové tvorby a poté dvacet ročníků festivalu Dny soudobé hudby.
28. 12. 2019|

Při hromadné nehodě u Milína na Příbramsku se zranilo osm lidí. Řidič zřejmě nedal přednost

Příčinou sobotní vážné nehody tří osobních aut u Milína na Příbramsku bylo zřejmě nedání přednosti. Při kolizi se zranilo osm lidí, z toho sedm těžce. Okolnosti nehody policisté dál vyšetřují, řekla policejní mluvčí Michaela Richterová.
22. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 11:59|