TÉMA

Marcelo Ebrard

Peruánská prokuratura obvinila exprezidenta Castilla ze vzpoury a spiknutí

Bývalý peruánský prezident Pedro Castillo byl zadržen a obviněn ze vzpoury a spiknutí, uvedla agentura AP s odvoláním na tamní prokuraturu. Stalo se tak poté, co parlament Castilla jasnou většinou odvolal z funkce. Reagoval tak na jeho oznámení, že má v úmyslu zákonodárný sbor rozpustit a vyhlásit předčasné volby. Prozatímní prezidentkou se poté stala dosavadní viceprezidentka Dina Boluarteová.
8. 12. 2022Aktualizováno8. 12. 2022, 12:58|

Mexiko slibuje, že najde a potrestá viníky nehody, při níž zahynulo více než padesát migrantů

Mexiko chce vyšetřit a tvrdě potrestat viníky čtvrteční tragické nehody, při které na dálnici na jihu země zemřelo 54 migrantů. Ti se vydali do rukou pašeráků a směřovali do Spojených států. Mezinárodní tým policistů hned z několika zemí má za cíl rozbít gangy, které migranty pašují.
11. 12. 2021|

Pod linkou metra se zhroutil most, kvůli pádu soupravy v Mexiku zemřelo nejméně dvacet čtyři lidí

Nejméně 24 mrtvých si vyžádala nehoda soupravy metra v hlavním městě Mexika, zraněných je bezmála osm desítek. S odvoláním na místní úřady o tom informovaly světové agentury. Podle starostky metropole Claudie Sheinbaumové jsou mezi mrtvými i děti. V nemocnici skončilo skoro padesát lidí, sedm z nich je v kritickém stavu. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador slíbil důkladné prošetření nehody.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 21:42|

Trump nechtěně odtajnil část dohody s Mexikem. Kopií mával před novináři

Americkým médiím se podařilo přečíst některé části dohody mezi USA a Mexikem týkající se migrace. Šéf Bílého domu Donald Trump totiž na tiskové konferenci mával jednou z kopií dokumentu. Novinářům předtím odmítl sdělit detaily s tím, že smlouva je „tajná“ a ještě nenastal „pravý okamžik“. Zveřejnění klíčové dohody, která má odvrátit hrozbu uvalení cel, chce nechat na Mexiku.
12. 6. 2019|